Mindössze bő két óra autózásnyira található a régió egyetlen 3 Michelin-csillagos étterme. Megmutatjuk a legfrissebb menüjüket.
Jelen voltam Michelin Kalauz bemutatóján, amikor 2019-ben Bécsben végre egy éttermet – hosszú hosszú várakozás után – a legmagasabb díjjal, 3 Michelin-csillaggal értékeltek. A helyszínen lévő osztrák séfek csalódása szinte kézzel fogható volt.
A helyszínre érkező Gwendal Poullenec, a Michelin Kalauz igazgatója figyelmét sem kerülhette el, hogy gyakorlatilag mindenki a szintén jelenlévő Heinz Reitbauert, a hatalmas nemzetközi népszerűségnek örvendő Steirereck séfjét várta volna, hogy hosszú évek után végre eljut a 3 csillagig.
Ehelyett a mindössze 3 éve Németországból Ausztriába áttelepülő, spanyol származású Juan Amador örülhetett. Az osztrák gasztroközvélemény még nagyon sokáig nem tudott napirendre térni a csalódása felett, de ez persze nem sokat módosított a tényen, ami azóta is változatlan: Ausztria, és egyben a régió egyetlen 3 csillagos étterme az Amador étterem.
A 2019-es díjátadó (5 kép)
Juan Amador étterme Bécs külvárosában, a hangulatos Heiligenstadt városrészben található, kis borászatairól és vendéglőiről híres Grinzing tőszomszédságában. Az épület tulajdonképpen a Hajszan Neumann borászat része, maga az étterem egy gigantikus borospince, ódon téglafalak a legmodernebb világítótestekkel kombinálva.
Térerő nincs, elegancia, kedves, mégis laza szerviz, izgalmas dizájn annál inkább, így nem is annyira hiányzik az a pár apró jelecske a telefon képernyőjéről.
Rövidesen megkezdődik a tüzijáték, a pillanatfelvétel nevű menü igyekszik nem kétséget hagyni affelől, hogy milyen étteremben is vagyunk: már a konyha (nonverbális) üdvözletei is igen meggyőzőek, mind ízhatásukban, mind pedig a prémium alapanyagok használatában.
Balfegó tonhal, fehér szarvasgomba Albából, norvég homár, de közben nem elfeledkezve arról, hol is vagyunk: számtalan kisebb-nagyobb poén emlékeztet a bécsi hagyományokra: egy variáció tafelpitzre, töpörtyűs gombóc, és még pár apróság, de azért a menü nagy része inkább internacionalista, ahol zéró kilométer helyett fontosabb inkább a minőség és a presztízs. Így fér meg egymás mellett a spanyol polip, a skót fésűkagyló és a breton rombuszhal, alaposan beleszédülnénk, ha egy Európa-térképen ki kéne keresni minden hozzávaló származási helyét.
Amuse bouche, falatkák, előételek (6 kép)
Az ételek magabiztosságról, a bizonyítási kényszer hiányáról, de mégis laza kreativitásról és nagyon magas fokú profizmusról árulkodnak, különösen a különböző szószok és mártások jelölik ki a helyét a csúcskategóriában.
A szándék nemes (a vendég elkápráztatása), a kivitelezés tökéletes, még ha kicsit idejétmúlt is ez a stílus, ma már sokkal inkább szokás arra koncentrálni, hogy erősen kötődve a helyi alapanyagokhoz és szokásokhoz, a szezonalitásra erőteljes hangsúlyt helyezve készüljön egy földrajzilag is sokkal egységesebb menü. De ezt leszámítva nincs ok kritikára, maximum a mennyiség az, ami túlzó, főleg, amikor kiderül, hogy a séf még egy extra főétellel is kedveskedni szeretne.
A kíváncsiság pedig nagy úr, így a nem kevésbé erőteljes desszertsorra kicsit kevesebb lelkesedés marad, pedig az is kínál még maradandó örömöket. Mármint nem csak deréktájon maradandó…
Főételek és desszertek (5 kép)
Az Amador étterem már harmadik helyen talált új otthonra, talán erre is utal, hogy a weboldal .com-ra végződik, nem egy adott ország jelére, két németorzági város után Bécs úgy tűnik, akár tartósan is örülhet a séf jelenlétének.
Cím
Amador Restaurant
Grinzinger Str. 86
Bécs
Ausztria