Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Építészeti díjat kaptak a noszvaji erdei luxuskabinok

Egy magyar építészirodának is sikerült idén elnyernie a Big SEE Architecture Award 2019 díját. A fiatal építészekből álló stúdió a noszvaji lombházakkal pályázott, amelyeknek építészeti és üzleti koncepciójáról korábban mi is írtunk a Forbes.hu-n. A díjat a múlt hónapban adták át Ljubljanában.

„Egy kis bükki falu szélén, a lombos fák közé épített extrém erdei szálláshelyet egy budapesti vállalkozó és az egri Arkt Építész Stúdió. A szálláshely magas kihasználtsággal üzemel, úgy tűnik, sokan elviselik a teraszon helyet kapott jacuzzikat” – írtuk korábban a szálláshelyről.

Fábián Gábor építész szerint a négy darab 27 négyzetméteres beltérrel és 12 négyzetméteres terasszal épült ház megtervezése „nem volt különösebben bonyolult feladat”, de a szobákhoz tartozó terasz, a zuhanyzó, a mosdó, a kis konyha és különösen a jacuzzi miatt erős pilléreket terveztek. Az épületek földtől való elemelésével, a pontszerű letámasztással minimális a természeti környezetbe való beavatkozás – mondja.

A skandináv példák sokat segítettek nekik a tér jó kihasználásában,

ezért viszonylag kis területre tudták sűríteni a különböző funkciókat. Bár az erdőben van, a szálláshely nem a kulcsos házak árkategóriájában utazik, sőt: nem kiemelt időszakban 59 990 forintba kerül egy, a lombok között eltöltött éjszaka – ennek ellenére magas kihasználtsággal működik.

Treehouses Noszvaj

Nem csak a vendégek díjazzák

Úgy látszik, hogy az építészeti koncepció nem csak a vendégek figyelmét ragadta meg: a szlovén szervezők benevezték azt a Big SEE Award 2019 díjra, amelyet sikerült is megkapnia a ljubljanai eseményen. (Nem ez volt az egyetlen magyar díjazott, a listát itt lehet és érdemes végigböngészni, csupa kiemelkedő épületet lehet találni az oldalon.) A Big SEE (melyből a SEE a Southeast Europa, vagyis Délkelet-Európa rövidítése) összesen 18 országot ölel fel Bosznia-Hercegovinától Olaszországig, Ausztriától Montenegróig.

A fa adja a másikat. Erdei luxuskabinok Noszvajon

Az eseménysorozat célja a régió kreatív iparágának fellendítése, a gazdaság és a dizájn különböző területein tevékenykedő szereplők összekötése, az egészséges verseny és az innováció támogatása. Ez a régió összesen 250 millió főnek ad otthont és a kezdeményezés krédója szerint

„ez egyben a világ leglenyűgözőbb, legkreatívabb térsége.”

A Fábián Gábor és Fajcsák Dénes által alapított, fiatal építészekből álló, egri központú Arkt Építész Stúdió készítette a 2016-os Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának koncepcióját, tavaly pedig elnyerte a The European Centre of Architecture 40/40 díját is. A kezdeményezés a 40 év alatti építészek által alapított irodák kiemelkedő munkáit gyűjti össze. A tavalyi díjazottak között egyedül az Európában egyre ismertebb osztrák Innauer-Matt építésziroda és az egri stúdió szerepelt a régióból.

Oszd meg!