Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A fa adja a másikat. Erdei luxuskabinok Noszvajon

Egy kis bükki falu szélén, a lombos fák közé épített extrém erdei szálláshelyet egy budapesti vállalkozó és az egri Arkt Építész Stúdió. A szálláshely magas kihasználtsággal üzemel, úgy tűnik, sokan elviselik a teraszon helyet kapott jacuzzikat.

„Mindenképpen valami különlegeset szerettünk volna. Korábban kisebb panzióban vagy szállodában gondolkoztunk, de rájöttünk, hogy ebből a kategóriából végtelen mennyiségű van az országban. A kuponos oldalak tele vannak tízezer forintos akciókkal, nem láttuk, hogy hogy tudnánk megtölteni januárban, nem láttuk a megtérülését” – mondja az ötletgazda és tulajdonos Maliga Péter arról, hogy miért egy európai kultúrkörben szokatlan megoldást választották azután, hogy üzlettársaival elhatározták, hogy új szálláshelyet indítanak a hevesi falu határában.

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

 

A házak – bár technikai értelemben nem lombházak – a fakorona magasságában kaptak helyet. Ázsiában számos ilyen épület működik szálláshelyként, de ott sem a jogszabályok nem teszik kötelezővé, sem pedig az éghajlat nem kényszeríti az építtetőket arra, hogy szigeteléssel rendelkező, komoly szerkezeteket építsenek. A tulajdonos a kezdetekben itt is egy kicsit spontánabb, romantikusabb, ad hoc épületet szeretett volna, de az építésszel közösen arra jutottak, hogy az idényjelleggel használható épület helyett egy egész évben üzemeltethető szálláshelyet hoznak létre.

Ebben a jobb megtérülés mellett az is szerepet játszott, hogy a jövőbeni alkalmazottaknak egész évre tudjanak munkát biztosítani.

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

 

A telek megvásárlásától számítva 11 hónap telt el az első vendégek érkezéséig, amire másfél hónapja, tavaly decemberben került sor. A falu határában, a tóparton található telek elhanyagolható tételt jelentett a költségek listáján. A tulajdonos szerint „csak az elektromos áram bevezetése többe került.”

Az építési program kidolgozása előtt külföldi – különböző ázsiai, valamint szlovén, osztrák  – példákat tanulmányoztak. Az Arkt Építész Stúdióra az egri Fúzió révén találtak, a Gál Tibor Borászat borbárját is ez a fiatal helyi csapat tervezte. (Szintén ők tervezték az Arkt Művészeti Ellátó épületét, ami a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának tematikáját is adta.)

 

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

„Ácsot találni nem volt egyszerű” – meséli Fábián Gábor építész, az Arkt Építész Stúdió egyik alapítója. Végül egy fiatal szakember, Juhász Patrik vállalta a kivitelezést. A négy darab 27 négyzetméteres beltérrel és 12 négyzetméteres terasszal épült ház megtervezése nem volt különösebben bonyolult feladat,  de a szobákhoz tartozó terasz, a zuhanyzó, mosdó, a kis konyha és különösen a jacuzzi miatt erős pilléreket terveztek. Az épületek földtől való elemelésével, a pontszerű letámasztással minimális a természeti környezetbe való beavatkozás – mondja az építész. A skandináv példák sokat segítettek nekik a tér jó kihasználásában, ezért viszonylag kis területre tudták sűríteni a különböző funkciókat.

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

 

Az egyik épület aljában recepciós helyiséget és szaunát is kialakítottak. Az építéshez felületkezelt lucfenyőt használtak: ezeknek a deszkáknak a legnagyobb ellensége az UV, de az építész azt reméli, hogy a lombok között talán kevésbé fog érvényesülni ez a hatás és a felületek sokáig szépek maradnak.

A teljes beruházás 70 millió forint körüli nagyságrendből jött ki a telekkel együtt.

 

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

 

A Treehouses megnyitása óta másfél hónap telt el, a két legemlékezetesebb vendég egy budapesti pár volt. Kifizették az egész hétvégét, megállapították, hogy a UPC még nem kötötte be a tévét, lementek a helyi cukrászdába, ahol nem volt paleosüti és hazamentek. Vannak azért normális vendégek is, április végéig már csak egy-egy szabad hely van, májusra is már most 70 százalékos a foglaltság. Ami azért számít különösen jó aránynak, mert egy négycsillagos szállodai kategóriába sorolt, sok kényelmi funkcióval felszerelt szálláshely árai is magasra pozicionáltak, egy szoba

éjszakánként 49 900 forintba, hétvégén 59 900 forintba kerül két főnek.

 

Treehouses Noszvaj

Fotó: Benke Péter

 

Az online marketinggel foglalkozó tulajdonos nem vesz részt a napi működtetésben, az üzemeltetést egy Noszvajon élő barátja, Dévényi Viktor vezeti. Rajta kívül – aki egyébként a gimnáziumi padtársa volt – még egy alkalmazott el tudja látni a négy épület üzemeltetését.

Oszd meg!