Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Farkas Anna // fotó: The Orbital Strangers Project

Először nyerte meg magyar grafikus az egyik legtekintélyesebb dizájn és formatervezési nagydíjat

Farkas Anna még nyáron, első magyar női grafikusként nyerte meg a Red Dot-díj Best of the Best kategóriáját Anaptár holdkalendáriumához írt doktori disszertációjával. Annának most sikerült az, ami korábban egyetlen magyar alkotónak sem: elnyerte a verseny nagydíját, a Grand Prix-t is.

„Csodálkoznék, ha megnyerném, de végül is benne van a pakliban” – mondta Farkas Anna tervezőgrafikus még augusztusban a Forbesnak. Annának mégis sikerült, ma egy postai küldeményből értesült arról, hogy Anaptár. Művészet és tudomány metszéspontja doktorija a kategória legjobbja lett. A hatvanhat éves múltra visszatekintő Red Dot Awards a világ legnagyobb és legtekintélyesebb dizájn- és formatervezési díja.

2020-ban a Red Dot kommunikációs és márkadizájn kategóriában összesen 6992 nevezés érkezett 50 országból, ennyi jelentkező között lett Anna és további hat másik művész a legjobb.

Farkas Anna tíz éve, saját szórakoztatására vágott bele az Anaptár névre keresztelt adatvizualizációs kalendárium tervezésébe. A naptár a napok felsorolásán túl jelzi az ünnepnapokat, heteket, hónapokat, évszakokat, felsorolja a fontos napfordulókat, a nyári és a téli időszámítás kezdetét, a napkelték és a Föld-Hold távolság változását is. Munkájában Anna ehhez kapcsolódóan írta doktori disszertációját.

anaptár, farkas anna, red dot
Anaptár. Művészet és tudomány metszéspontja

Kutatásában a grafikus az általa készített adatvizualizációt csillagászati és asztrofizikai vonatkozásban vizsgálta, és ehhez kapcsolódóan kutatta a korábbi csillagásznők munkáit is.

A Red Dot díjátadója októberben 23-án online lesz megtartva, itt jelentik be hivatalosan a Grand Prix-díjasokat, így Farkas Annát is.

Kiemelt kép: Farkas Anna // fotó: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!