Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Falcon Heavy SpaceX Elon Musk

Elon Musk: nemsokára kapható lesz a Marsra szóló jegy

Elon Musk elárulta, mikortól lehet jegyet venni a Marsra: ha sikeresen fellőtték és vissza is hozták a SpaceX csak Starshipnak (azaz csillaghajónak) keresztelt űrhajóját.

Persze nem Elon Muksról volna szó, ha mindezt nem Twitteren kürtölte volna világgá a milliárdos: valaki a SpaceX tervei szerint a Marsra induló űrhajóra szeretett volna jegyet foglalni, mire Musk azt válaszolta, hogy a foglalás a Starship sikeres visszatérésétől fogva él.

Musk korábban azt mondta, 60 százalék esélyt lát arra, hogy a Starshipet még 2020-ban fellőjék. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, úgy 2022-ben egy szállítóhajó indul útnak a Marsnak, és ha ez is rendben landol, akkor jöhet a 2024-es űrhajós küldetés, avagy ember léphet a bolygó felszínére.

A Starship egyébként egy közel 55 méter magas rakéta, ami azon túl, hogy egy szép napon embert juttathat a Marsra, műholdak felbocsátására is alkalmas. A SpaceX egyelőre Texasban kísérletezik a rakétával, amiről Musk még decemberben fedte fel a leplet, hol máshol, mint Twitteren.

És ha már műholdak: a SpaceX magyar idő szerint június 25-e hajnala és 26-a reggele között készül fellőni a harmadik Falcon Heavy (leánykori nevén Big F*cking Rocket) rakétáját, ami 24 szatelliten túl 152 elhunyt személy hamvait is a világűrbe szállítja.

Bizony: vannak, akik ötezer dollárt is hajlandók fizetni az emberi hamu grammjáért, csak hogy szerettük olyan közel kerüljön a mennyekhez, amennyire csak lehetséges.

Borítókép: Falcon Heavy // SpaceX Twitter

Oszd meg!