Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy napra bárki lehet füredi nagypolgár – ilyen a Balaton új fővárosa

A balatoni főváros keleti felén éppen prémium Tagore születik, az abszolút centrumban pedig összefogással próbálnak ellenpólust alkotni a helyi vállalkozók. Van azonban, amiért a tó helyett a dombok irányába érdemes letérni a főútról.

Az új Balatonfüredről a Forbes júliusi számában olvashatsz!

A Blaha utca koncepció

„Egész napos szórakozást tudunk adni a vendégeknek, itt reggelitől a másnap reggeli buliig folyamatosan el lehet lenni, minden igényt lefedünk” – mondja Bujtor Barna, a 23 éves, fullcapes srác, akiről elsőre nem mondanád meg, hogy cukrászdát vezet. Pedig édesanyjával ők ketten viszik a 101 éves balatonfüredi Kedvest, amely most már a szomszédos Kredenc Borbárral és szálláshellyel (és a kapcsolódó Hello Tourist Kertbárral) és Morzsa Bisztróval (meg a szintén ide tartozó Krimóval és Postaház Panzióval) összefogva szinte 0-24-ben teszi lehetővé, hogy klasszikus füredi nagypolgárnak érezd magad.

Kedves Cuki (Horváth Anikó és Bujtor Barna), Morzsa Bisztró (Kaizer András és Garai Sarolta), Kredenc (Dobai András). Fotó: Orbital Strangers

„Olyan utcát szerettünk volna, ami nem a sznoboskodásról szól, hanem ahol lehet enni egy jót, és feszengés nélkül táncikálni, ha valakinek ahhoz van kedve” – mondja a Morzsa Bisztróból Saci. Ez már megvan. Már nem kell a padkán ülni az esti bulin, ahogy az az elmúlt években minden hétvégén, vagy az utcaszint alatt, a ház falához simulva szorongani az ebédnél, mert a vendéglősök egy csomó asztalt kipakolhattak az utca túloldalára – ahonnan évek után először veszem észre, hogy mennyire szép is a három vendéglátóhelynek otthont adó két épület. Ezek egyébként egy tulajdonos kezében vannak, nyilván ő sem bánja, ha a bérlői csípik egymást, de az összefogás az önkormányzattal szemben is ütőkártya. Így szervezhetnek a Blaha utcaiak önálló koncerteket a lezárt utcán minden héten, csütörtöktől vasárnapig (a költségeken testvériesen osztozkodnak), és így ültethetnek le háromszáz embert minden este (meg, ha egy-kétszer meg is pördül a tömeg, akkor még egy-kétszer ennyit).

„Budapestről jöttünk le pénteken este, a férjem vezetett, én pedig elaludtam. Akkor eszméltem fel, amikor leparkolt a Blaha Lujza utcában, ahol hatalmas buli volt, valaki gitározott, a vendégek nevetgélve söröztek, az utcán táncoltak, az asztaloknál végig ültek”

– így néz ez ki a turisták oldaláról. A Blaha utca sztori ugyanis az, hogy a két épületben, három tulajnak köszönhetően működő összesen hat hely összedolgozik.

Az Anna Grand és a Tagore közé ékelődött Blaha Lujza utca történelmi házaiban mindig is cukrászda, szálláshely, egy ideig bordélyház is működött. A Kedves Cukrászda kezdetben nemcsak mai helyén dübörgött, hanem a szomszédos helyiség (amely ma a Kredenc) is hozzá tartozott, a finomságai pedig a ház alatti üzemben készültek, a pincében, amely ma kihasználatlan. Barna és édesanyja, Horváth Anikó álma, hogy a pincét újra hadra fogják, és klasszikus sütijeiket, a Kedves fénykorát idéző Sachert, krémest és Rákóczyt ne Veszprémből kelljen hozatniuk.

A népszerű food turckból lett igazi bisztró, a Morzsa most a kis konyháját szeretné egyre profibbá tenni, és az udvar felé terjeszkedik majd, ha befejeződnek a felújítások. A Kredenc tulajdonos MC-je pedig továbbra is a legjobb bulik felelőse, ő az, aki miatt tavasztól őszig, minden héten legalább kétszer táncol az utca közönsége. Tudj meg róluk mindent a friss Forbesból!

A part felé

Most még egy sok fás kalandpark bejáratával szemeznek a centrumtól kijjebb eső Aura Homes, az Aranyhíd sétányon lévő ingatlanberuházás új lakói, jövő ilyenkorra valószínűleg már a tavat és az előtte kialakítatott új parkot látják. A füredi önkormányzat ősztől csónakkikötő, panorámastég, játszótér, szökőkút és étterem építésébe kezd, az ide települő vállakozók pedig azt remélik, ez lesz a város új központja. És ezért tenni is fognak.

Horváth Orsi és Csongor az 550. négyzetméterükön (Fotó: Orbital Strangers)

Nem véletlenül költözik ide a zánkai kedvenc, a Neked főztem Gasztrokocsma új étterme, cukrászdája és fagyizója is. A júliusi lapban azt is elmesélem, hogyan jutott egy három négyzetméteres strandbódéból 550 négyzetméterre, összesen öt vendéglátóhelyig a Horváth házaspár négy év alatt. A Neked főztem már pedzegeti azt is, hogy a Blaha utcásokhoz hasonlóan összefog majd saját szomszédaival, a Maurus Étteremmel és a Pazar Café-val.

A dombok felé

A Péklány, azaz Zeliska Orsi a legújabb a csapatban, de formabontó pékárui már bevették a Balatont (Fotó: Orbital Strangers)

És két olyan hely is van, amiért letérsz Füreden a főútról, vagy otthagyod a randomgenerátorral elnevezett bisztrók (Dokk, Jack, Lidó, Mohito, Bözsi mama, Pedró) sorát, és a dombok felé indulsz: a Szent István téri Sparhelt Bisztró és a Péklány pékség – egymás mellett – az igazi csúcsfinomságokra vágyó foodie-k helyi mentsvára. Mindkettő két vállalkozó kedvű lány megvalósult álma.

Ami ezekben a füredi vállalkozókban szinte kivétel nélkül közös: a fővárost és az alkalmazotti létet hagyták ott Füredért és a saját vállalkozásukért. Ja, és mindannyian szerepelnek a júliusi Forbes vízparti összeállításában.

Nyitókép: Orbital Strangers

Lapozz bele a júliusi magazinba!

Oszd meg!