A világelitben továbbra is túlnyomó részt a spanyol és spanyolajkú éttermek dominálnak. A világ ötven legjobb éttermének díjátadó rendezvényén jártunk.
A The World’s 50 Best Restaurants, azaz a világ ötven legjobb éttermének díjátadó rendezvényén tényleg úgy hemzsegnek a világ legjobb séfjei, mint méhek a kaptárban, csak épp kivételesen nem az ennivalóról gondoskodnak (sajnos), hanem önmaguk ünnepléséről.
A dresszkód minden résztvevőnek egyszerű: black tie, azaz fekete szmoking és fekete csokornyakkendő, de első látásra megdöbbentően magas a színes sálak száma is, aminek egyszerű oka van. Az aktuális listán szereplő séfek piros, a „halhatatlanok” közé bekerült szakácsok lila sálban zümmögnek. A dresszkód megnyugtató része, hogy a pusztítóan forró, sivatagi nevadai nyárban a kesztyű már nem kötelező, és szerencsére a többi részt is szabadabban értelmezik.
Hiába legendás az amerikai légkondik teljesítménye, ha az after party már a Wynn kaszinó fülledt medencepartján zajlik. A séfek a konyhai munka miatt azért jobban hozzá vannak szokva az indokolatlanul magas hőmérséklethez, így legalább maguk az ünnepeltek nem olvadnak szét a hőségben.
A katasztrófafilmesek még nem találták meg témának a rendezvényt, pedig micsoda izgalmakat kínálna, ha egy mozgalmas túszejtő akcióban James Bond vagy Bruce Willis érkezéséig kellene várni, amíg kiszabadulnak a világ nagy séfjei, hogy visszakapják tálalócsipeszeiket.
A földkerekség kétségbeesett foodie-jai pedig újra fellélegezhetnek, hogy nem kell nélkülözniük a Limától Quennstownig művészien elrendezett mikrozöldeket, a nagyvonalúan halmozott iráni belugakaviárt, vagy épp az ehető aranyfüstlapocskákat. Érdekes gondolatkísérlet az is, hogy milyen képet kapnának az emberiségről a bolygónkra látogató földönkívüliek, ha éppen az 50 Best gálaest résztvevőit szippantják fel repülő csészealjukba.
De maradjunk a realitások talaján: idén sem tört meg a latin hegemónia. A világelitben továbbra is túlnyomó részt a spanyol és spanyolajkú éttermek dominálnak, aminek kapcsán némi (nem spanyol nyelvű) susmorgás is megindult az elmúlt években tapasztalt latin szolidaritásról.
2024 legjobb étterme a barcelonai molekuláris játékos, a három Michelin-csillagos Disfrutar lett.
Az étteremről korábban mi is írtunk (Forbes, 2024/6.). Második helyre a baszk csodagrilles, az Asador Etxebarri ért be (egy csillagja ellenére is!), a nagy latin tülekedésben pedig a párizsi Table éppen csak beelőzte a madridi DiverXO-t.
Ezen a listán a franciák nem szoktak jól szerepelni, de Bruno Verjus sallangmentes konyhája ezúttal mégis magasabbra jutott, mint az excentrikus spanyol Dabiz Muñoz repülő disznókkal sűrűn dekorált, erőteljes ázsiai hatásokat mutató, lehengerlő gasztroélménye.
A világ tíz legjobb étterme 2024-ben:
- 1. Disfrutar, Barcelona, Spanyolország
- 2. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanyolország
- 3. Table by Bruno Verjus, Párizs, Franciaország
- 4. DiverXO, Madrid, Spanyolország
- 5. Maido, Lima, Peru
- 6. Atomix, New York City, Egyesült Államok
- 7. Quintonil, Mexikóváros, Mexikó
- 8. Alchemist, Koppenhága, Dánia
- 9. Gaggan, Bangkok, Thaiföld
- 10. Don Julio, Buenos Aires, Argentína