Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Budapestre látogat a kortárs olasz művészet élő klasszikusa, Michelangelo Pistoletto

Hacsak nem galerista vagy művészettörténész, az ember nem mindennap találkozik szupersztár státuszú művészekkel. A műtermükbe még ritkábban jut be, az otthonuk teraszára pedig pláne. Kivételek azonban, mint az életben mindenütt, itt is akadnak.

Piemontban, az Alpok lábánál fekvő Biellában működik az ország legrégebben üzemelő sörfőzdéje, de a hegyekből lefolyó patak vízével hajtották meg a gyapjú szövéséhez szükséges gépeket is, a lágy víz pedig a sörfőzésben és a szövetek színezéskor is fontos szerepet kapott. Minden ideális volt tehát az ipar számára, nem véletlenül híres a mai napig csúcsminőségű szöveteiről: itt van többek között az Ermenegildo Zegna és a Cerruti székhelye is.

És itt él a kortárs olasz művészet élő klasszikusa, Michelangelo Pistoletto is, akinek műveiért a világ legfontosabb múzeumai versenyeznek.

Művészeti akcióit százezrek ismerik, a régi szövetgyár épületében található magánalapítványa 40 embernek ad munkát, 2000 négyzetméter kiállítóhelyét pedig évente mintegy 50 ezer látogató keresi fel. Az egykori gyár területén nemcsak kiállítóterek vannak, hanem művészlakások, előadótermek, egy klub, valamint kávézó, és itt van Pistoletto műterme és a lakása is. Az udvaron jönnek-mennek a helyiek, a kávézó teraszán fiatal egyetemisták beszélgetnek, a szomszéd asztalnál épp a polgármester tárgyal. Bár a főtértől jó 15 perc sétára található, mégis hamar érezzük: egy ideje már ez lehet a majd’ 50 ezres város valódi központja.

A szupersztár státuszú művész eközben végtelenül közvetlen. Nem haverkodik, és mégis könnyű hozzá közel kerülni. Ahogy feltűnik a színen fekete ingjében és színes mintás nadrágtartójában, mindenki köszön neki, de a teraszon napozó ösztöndíjasokon valahogy az őszinte tiszteletet érezni, nincsen semmi formális távolságtartás.

A művésszel nem csak a világ legfontosabb múzeumaiban találkozhatunk, az olasz mester hamarosan Magyarországra látogat, az Art Market Budapest vendége lesz. Emellett kiállít egy hatalmas, háromméteres almát a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház épületében, az óbudai Esernyős Galériában pedig önálló kiállítást kap.

Fotók: Cittadellarte – Fondazione Pistoletto

A művészről és a biellai útról a Forbes új, októberi számában írtunk hosszabban. Keresd az újságárusoknál péntektől!

 


 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.