Tegnap késő este Valenciában hirdették ki a World’s 50 Best Restaurants, a világ legbefolyásosabb éttermi listájának győztesét.
A grandiózus díjátadóján a világ ötven legjobb éttermét nevezik meg, de természetesen mindenki az utoljára bejelentett étterem nevét várta a legizgatottabban, aki innentől egy éven keresztül hivatalosan is viselheti a világ legjobb étterme címet. Ez üzletileg óriási hatással szokott lenni a díjazott étteremre, hiszen azonnal zúdulni kezdenek az asztalfoglalási igények a világ minden tájáról.
A győztes, a díj történetében először, egy dél-amerikai étterem lett, a limai Central. A perui étterem nagy esélyesnek számított, de az első hely így is meglepetés, mondhatni történelmi. Latin-amerikai győztese még nem volt a rangsornak (egyszer jutott el az USA-ba az első hely, amúgy rendre európai éttermek lettek az elsők).
Az egykor még szinte viccként indult brit szakmai lista hihetetlen hatalommá nőtte ki magát, nem véletlen, hogy egy ilyen gálaeseményre a séfek 99 százaléka személyesen is eljön. A tömegben szinte kizárólag világsztár séfek forgolódnak többnyire a rendezvény piros sálját viselve. (A pontozási rendszert az átláthatóság miatt azért még most is érik kritikák.)
A többiek pedig bíborszínűt, ők azok, akik már végeztek első helyen az elmúlt évek során, így átkerültek a Best of the Bests kategóriába, nem lehet többé szavazni rájuk. Ezt egyébként az értesüléseim szerint maguk az éttermesek harcolták ki maguknak a szervezőktől, nem szerették volna egész életüket ebben a versengésben tölteni (elég sokba is kerül, nagyon fárasztó is). A győztesen kívül a többi étterem ugyanakkor folyamatosan évről-évre versenyben van, a Central 2013-ban az 50. helyen nyitott. Onnan ért most a csúcsra. Az elmúlt években rendre a top 10-ben szerepelt, tavaly már a második helyet szerezték meg.
A redezvény meglehetősen ünnepélyes, black tie a kötelező dress code, a helyszín is: a Fülöp herceg Tudományos Múzeum. Ez egyike a Valencia közepén az egykori folyómederben kialakított, gigászi földönkívüli lényekre vagy űrhajókra emlékeztető épületekkel telepakolt futurisztikus városrésznek.
A nyertes
Személyes tippem is az volt az eredményhirdetés előtt, hogy a 2023-ban a világ legjobb étterme a limai Central lesz. Ez bejött.
E sorok szerzője többször is járt már Virgilio Martínez modern, perui éttermében, legutóbb éppen három hete, annak érdekében, hogy kiderítse: méltó lehet-e erre a címre a Central. A válasz pedig igen egyértelműnek bizonyult: nagyon is!
Az évek során dinamikus fejlődésen ment keresztül a Central étterem gasztronómiai kínálata, pedig eleve magasra tették a lécet. Már 2012-ben is, amikor még a régi helyszínen, a Miraflores városrészben működtek, egészen magas szintű gasztronómiát vittek. De a színvonal azóta is folyamatosan emelkedik, ebben az is nagy segítség volt, hogy átköltöztek egy új ingatlanba a Barranco-negyedben, ahol igazán otthonra és életre lelt a projekt.
A kulináris kínálat is meglódult, de mellé felfejlődött a vendéglátás minden egyéb részlete is, mára egy látogatás a Centralban felejthetetlen élmény, ami közben a vendég csak kapkodja a fejét, miközben olyan különleges élőlények nevét hallgatja, amikről addig még kalandregényekben sem igazán olvasott. Emellett lenyűgözően kifinomult, technológiailag maximálisan magabiztos, tálalásában végtelenül egyedi és szép ételeket fogyaszthat. Az étterem koncepciója, hogy egész Peru területéről gyűjti össze az alapanyagokat, amikkel kapcsolatban komoly kutatómunkát is végeznek, igyekeznek eközben a helyi közösségeket is támogatni a termelőkön keresztül.
A menü az első pillanattól az utolsóig varázslatos, bátor, izgalmas, kreatív és rettentő finom. Az étterem 264 és 305 euró (100-115 ezer forint) közötti áron kínálja menüit (ami az italokat nem tartalmazza).
Mi vár most a Central csapatára?
Learatják a babérokat és hátra dőlnek? Virgilio Martínez felesége, Pía León, a Centrallal közös épületben már korábban megnyitotta – szintén fantasztikus – Kjolle nevű éttermét, amit idén tavasszal Cuzcóban követett egy újabb. A Moray inka romnál működik az egyik fontos kutató állomásuk, a Mater. A Magas-Andok alapanyagainak vizsgálatával foglalkozik kiemelten, miközben az inkák agrártechnológiai megoldásait és terményeit is feléleszteni igyekszik, nem kevés sikerrel! Ott helyben meg is kóstolható sok minden a munka gyümölcseiből, ugyanis itt működik a MIL étterem, szintén Virgilio Martínez neve alatt.
A perui konyha népszerűsítéséért Martínez és Pía maga is sokat tettek az elmúlt évek alatt. A világjárvány alatt 2020-ban Európában turnéztak és főztek számos remek helyen, mellette persze kapcsolatokat is építettek. Világszerte nyitnak a perui vendéglőik, egyszerűbb, de nagyon élvezetes formában exportálva ennek a nagyszerű konyhának, és Martínez zsenialitásának a legszebb eredményeit.
Hol találom?
Av. Pedro de Osma 301,
Barranco, Lima, Peru