A jó élet

A legnagyobb robotcégek és a legfélelmetesebb találmányaik

Forbes
2020. július 06. 3 perc olvasás

Ülnek, mint egy kiskutya, lépcsőt másznak mint egy ember vagy éppen társalognak. A robotcégek más fejlesztései egyáltalán nem akarnak kisállatra vagy emberre hasonlítani, de földalatti kutatást végeznek a NASA-nak.

Bernard Marr a forbes.com vendégszerzője úgy érezte, hogy már eléggé nyár van ahhoz, hogy összeszedje a világ legfejlettebb robotait és kicsit ijesztgessen velük.

Sony Aibo

Ez a robotkutya valahol egy háziállat és egy elemes játék között van. 2018-ban került a piacra, de azóta már fejlesztették, felismeri a gazdája arcát és hangját is, viselkedését a gazda személyiségéhez alakítja.

Amit az egyik kicsi Aibo mesterséges intelligenciája megtanul, tudja a többi is, mert a felhőben össze vannak kötve. Mindezért alig kell 3000 dollárt fizetni egy lelkes és gazdag apukának.

Honda Asimo

A világ egyik legfejlettebb humanoid robotja, képes lépcsőt mászni, sétálni két lábon és ami ennél is fontosabb: tanulni. 2000-es bemutatása óta jókora fejlesztésen esett át, ennek ellenére még mindig csak arra jó, hogy bemutassa, a Honda menő kétlábú robotokat tud építeni – ami egyébként nagy szám, mert az egyensúlyozás komoly feladat a robotoknál.

Honda Asimo

Toyota THR-3

A Toyota robotja különböző szerepekben vethető be, programozható takarítónak, építkezésen dolgozónak, de akár ápolónak vagy szimplán társaságnak is, akivel lehet egy kicsit beszélgetni.

Boston Dynamics Spot

Más kategória, mint a Sonyi robot-háziállata, de ezt az ára is mutatja, 70 000 dollárba kerül. Nem is akar cukinak látszani, cserébe nagyon hasznos.

A NASA föld alatti kutatásokra használja, Szingapúrban a koronavírus idején alkalmazták, hogy felmérjék mennyire tartják az emberek a megfelelő távolságot a város parkjaiban.

Boston Dynamics Spot: nem cuki, de hasznos

Samsung Bot Retail

Ahogy a neve is utal rá, egy kiskereskedelmi robotról van szó. Megtalálja az útját a boltok sorai között, segíteni tud árukat kereső vevőknek, de javaslatot is tesz, ha szükséges. Természetesen fizetni is lehet nála.

Houston Mechatronics Aquanaut

Egy igazi Transformer, amelyik tengeralattjáróból humanoid szerelőrobottá alakítja magát. Víz alatti szerelésekhez használják olajcsövek és más tengeri ipari létesítményeknél, ahol jól jön a beépített mesterséges intelligenciája is.

Osaka University CB2

Messze nem a legújabb robot a listán (2007-ben fejlesztették), de talán az egyik leginkább hátborzongatóbb. Egy bébirobot, ami reagál simogatásra és az ölelésekre.

Osaka University CB2: hátborzongatásból ötös

Hanson Robotics Sophia

A világ első robot állampolgára – még 2017-ben kapott állampolgárságot Szaúd-Arábiától. Úgy tervezték, hogy Audrey Hepburn mása legyen, képes társalogni és a megfelelő arckifejezéseket társítani a mondataihoz.

Amikor 2016-ban az SXSW amerikai fesztiválon bemutatták, Sophia azt mondta, hogy szeretne “embereket pusztítani”. Ezt később technikai hibának minősítették, bár lehet, hogy simán csak egy jó marketing húzás volt. 

Hanson Robotics Sophia: kedves mosollyal közölte, embereket szeretne pusztítani

Borítókép: Franck V. / Unsplash