A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classicja az első magyar pezsgő, amelyik platinát érdemelt a legnagyobb nemzetközi borversenyen.
A nedűt 95 pontra értékelték a londoni versenyen, ahova 17 ezer nevezés érkezett és 219 nemzetközi szakértő kóstolta az italokat. Platinaérmet eddig magyar pezsgő nem nyert soha, tokaji borok már megugrották ezt a szintet.
A Decanter World Wine Awards versenyt 2004-ben rendezték meg először és a mezőny évről évre nő, 2017-ben rekordszámú bort és pezsgőt zsűriztek. A kóstolás vakon, borvidékenként és stílusonként történt, a szakértők pontjait összehasonlítva döntöttek az érmekről.
A legjobb hazai pezsgőnek választott Brut Classic tradicionális módon készül, alapja furmint, némi chardonnay-val kiegészítve, minimum 22 hónapig seprőn érlelve. A DWWA értékelésében kiemelte kivételes élénkségét, hosszan tartó utóízét, finom habzását és aromáit.
Tokaj három platinaérmet nyert el a világversenyen; a legjobb hazai száraz fehérbor a Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintja lett, a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott. A tíz hazai aranyérmes közül nyolc szintén tokaji siker, kettő pedig a badacsonyi Villa Sandahl borainak szól. Somlóról a Kreinbacher Birtok két bora is bronzérmet kapott, az Öreg Tőkék Bora a 2015-ös évjáratból 88 ponttal, a Furmint 2015 pedig 87 ponttal.
A Kreinbacher Birtok minden palack pezsgője méthode traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készül, ahogy a franciaországi Champagne régióban. Nem ez az egyetlen közös szál Somló és Champagne között, a Birtok tanácsadója Christian Forget, a Paul Bara pincemestere, és a Birtok forgalmazóként három további champagne-házat képvisel.
Olvasd el az egyik legrangosabb francia pezsgőház sztoriját első kézből a májusi lapszámban, vagy keresd ugyanitt bor- és pezsgőbefektetésekről szóló anyagunkat! Még a standokon!