A jó élet

A jó bor: ez a 3 legjobb magyar pezsgő 4 ezer forint alatt

Bánlaki D. Stella
2021. április 02. 5 perc olvasás

A borvilágban sokan úgy gondolják, hogy hagyományos eljárással (méthode traditionnelle) nem lehet jó pezsgőt készíteni négyezer forintos polci ár alatt, legfeljebb jelentős veszteséggel. Ezt egy percig sem vitatom. Ettől függetlenül van három olyan magyar pezsgő a piacon, amit ezért az árért vagy ez alatt beszerezhetünk, és egy vasárnapi brunch-nál vagy egy péntek délutáni hétvégébe csekkolásnál semmiféle hiányérzetünk nem marad mellette. Akkor sem, ha már korábban is bátran túlléptük a BB és Hungária vezette mezőnyt.

Tíz éve tartó organikus trend, hogy a barátaim döntő többsége a borhoz és gasztrónómiához erősen kötődő körökből kerül ki, sokan köztük borászok – szinte nem is volt más utam, mint laikusból értővé válni, elvégezni az itthon elérhető borszakértői tanfolyamokat, fél évet eltölteni Németországban egy családi pincészet gyakornokaként, itthon a borvilághoz kötő kommunikációs munkakörökben is kipróbálni magam. Négy éve vagyok a Forbes főmunkatársa, egy ideje már A jó élet rovatot is én szerkesztem. Általános válaszom a gyakori „pontosan mit csinálsz a Forbesnál”-kérdésre: én foglalkozom mindazzal, ami az élet jó része, gasztronómia, utazás, kultúra. Ideje volt, hogy hol gyakoribb, hol ritkább bortesztjeim és bor témájú cikkeim formát és ritmust kapjanak: ezennel elindul boros sorozatom, az A jó élet – A jó bor. Heti-kétheti rendszerességgel, a hetek végén megjelenő cikkek, vélemények, tesztek és hírek jönnek a borvilágból. Ez itt az első rész.

Garamvári Classic Brut

Mi ez? Garamvári Vencel a rendszerváltás előtti 25 évet az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének kereskedelmi igazgatójaként töltötte. 1990-ben megalapította borforgalmazó vállalkozását, majd néhány évvel később családi szőlőbirtokát. Ma 80 hektár szőlője van Balatonlelle- és Boglár közelében, és itt készíti borai zömét. Időben hozzájutott a budafoki pincerendszer egy ötezer négyzetméteres területéhez is, ahol modern technológiát telepítve minőségi, hagyományos (méthode traditionnelle) pezsgőkészítésbe kezdhetett, 1999-ben került piacra első pezsgője. A birtokot a Garamvári család ma már közösen vezeti, 2006-ban kapták meg az Év Pincészete elismerést, illetve a szakma akkor választotta Garamvári Vencelt az Év Bortermelőjének.

Milyen? Kizárólag Balatonlelle egyik legjobb dűlőjén, a Magyalon termő chardonnay szőlőből készül a márka alappezsgője, a budafoki pincében pedig több évig érik palackjában. A végeredmény jó egyensúlyban lévő szerkezet (6-7 gramm sav, 7-10 gramm cukor, 12% alkohol), könnyű, komplexitás jellemzi. Aromatikailag is minden benne van, ami egy palackos erjesztésű pezsgőtől elvárunk: gyümölcsök, toastos-kekszes ízjegyek. Simán kenterbe ver jó néhány drágább magyar pezsgőt is.

Mennyiért? 2895-3400 Ft között

Pannon Imperial Extra Dry

Mi ez? Jó néhány jó mai termelői pezsgő nem létezne (vagy nem lenne jó) a Garamvári Birtok nélkül. A családi cég ugyanis bérgyártással is foglalkozik, és ebben a dimenzióban mennyiség és minőség tekintetében az első az országban. Ez pedig egy, a Garamvári által a Lidl-nek gyártott pezsgő. És ilyen áron nem lehet belekötni.

Milyen? Friss, gyümölcsös illatú, a kortyban szintén egyensúly és a mindennapi betevő briósos-kekszes, mandulás vonal. Közepesen testes és komplex. Szintén chardonnay-ból készült, 36 hónapig érett palackban. Mivel ez nem brut, hanem extra dry, a cukortartalma eléri a 13 grammot, de a picit több, 7,9 gramm sav kiegyensúlyozza. A Vinagora borversenyen tavaly egyedüli pezsgőként nyerte el a Champion díjat.

Mennyiért? 1999 Ft

Chateau Dereszla Brut Classic

Mi ez? Történelmi birtok Bodrogkeresztúron, Tokaj-Hegyalján. Az első ráutaló írásos emlék a 15. század elejéről való; valószínűleg a pincészet falai között megfordult Mátyás király, aztán Bocskai, majd Bethlen irányította, a 17. században Aspremont tulajdon volt. A második világháború után államosították, 1992-ben került Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szövetkezeti vállalata, a Loire menti CANA tulajdonába. 2000-ben a Champagne-i D’Aulan család szerezte meg. Majd 2016-ban a Dereszla Bortermelő Kft.-t megvásárolta Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül, 2017-ben átvette a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t is.

Milyen? Magáról az italról keveset tudni – nem szerepel a pince honlapján és webshopjában. Korábban szintén a Lidl-ben volt elérhető bajnok 2000 forint körüli áron, valamivel többért manapság több más helyen is megkaphatjuk. A Brut Classic évjáratok házasításából áll, 2015-ből és 2017-ből évjáratos (vintage) verzióban is elérhető a piacon a tétel. Mindegyik verzió a Tokajban autentikus furmint-hárslevelű szőlőfajtákból készül, 14-18 hónapig érlelik palackban. Én a Classicot kóstoltam: a szőlőfajtákra jellemzően fehér húsú gyümölcsök és virágok jelennek meg az ízében, valamint pici ásványosság, pezsgős jegyek, a buborékok aprók, krémes összhatásúak.

Mennyiért? 3500-4300 Ft

Mészáros Lőrinc tokaji bora a top 100-ban. A világon