Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A borai nem fapadosak – megkóstoltuk a Wizz Air-vezér pincéjének új évjáratát

Második évjáratát, dűlőszelektált tételeinek pedig első példányait dobja piacra a Wizz Air alapító-vezetőjének borászata: a Váradi József után Juliet Victornak elnevezett tokaji pincészet drága, de jó.

2016 volt az első szüreti év a Juliet Victor mádi pincéjében; a borászat azóta befejezte az építkezést és bevásárolt újabb szőlőterületekből. A Király, a Bomboly és a Betsek a legígéretesebb, első osztályú dűlők, nem könnyű ezeken földekhez jutni, ha pedig mégis sikerül, nyilván meg kell fizetni. A helyi kapcsolatrendszer azonban a borászat borásza miatt is adott, aki éppenséggel a borvidék, sőt a magyar borászat szívcsakrájaként ismert Szepsy István veje, Vincze Zsolt. A Szepsy család a borok készítését is szemmel kíséri, még a tavalyi megnyitón meséltek arról, hogy családi körben rendszeresen kóstolják a JV tételeit.

A wizzaires Váradi a legjobb tokaji borokat akarja készíteni. Megkóstoltuk, hol tart

A három új területről a márciusi budapesti bemutatón a tulajdonos olyanokat mondott, hogy a Királyt „nem véletlenül hívják így”, a Betsek, „szerintem több van benne, mint azt sokan gondolják”, a Bomboly „mindig is a papok dűlője volt, a papok pedig sosem voltak hülyék”.

Váradi egyébként értő módon beszél mind szőlészetről, mint borokról, miközben egyáltalán nem próbálja szakértőnek beállítani magát.

Elmondta például a jobb borászok által gyakran elhangzó alapvetést, miszerint a jó bort a szőlőn kell elkészíteni, nem pedig a pincében trükközve (vagyis a jó alapanyagból magától is jó bor lesz). Azt, hogy a természetközeli művelés- és feldolgozásmódot választották, a borász is hangsúlyozta. A pécsi, a debreceni és a miskolci egyetemekkel együttműködve (és több borászattal, például a Szepsyvel) szelektálják a különböző céloknak leginkább megfelelő szőlőfajta-klónokat; a pincében kíméletes fajélesztőkkel erjesztenek, a legjobb minőségű magyar fahordókban érlelnek, és csak a feltétlenül szükséges mennyiségű ként adják a tételekhez a feldolgozás során.

Balra a borászat ügyvezető igazgatója, Janka Judit, középen Váradi József a borok budapesti bemutatóján

Persze kóstoltunk is. A 2017-es évjárat borairól leginkább azt lehet elmondani, hogy még nagyon fiatalok. Ahogy az is korainak tűnik, hogy ígérete szerint jövőre már aszút dobjon piacra az éppen csak megszülető pincészet – ez azt jelenti, hogy csak a szabályokban előírt kötelező minimális érlelési időt fogják kivárni.

A magyar piacon, főleg az ilyen bemutató eseményeken mondjuk nemhogy nem ritka, hanem gyakorlatilag már alapvetés: szinte minden borászat az előtt dobja piacra a borait, hogy azok elérnék a legjobb formájukat.

Általában ennek a piaci és a kereskedői nyomás az oka, valamint a termelők tőkehiánya, de az egyik leggazdagabb magyar esetében fel mertem tenni a kérdést: mire a sietség? Bár Váradi az első pillanattól hangúlyozza, hogy „a világ legjobb tokaji borát szeretné elkészíteni” (szó szerint), és a borvidék potenciálját széles körben ismertté tenni, egyértelmű, hogy nem jótékonysági célok hajtják. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy az első években szeretnének mielőbb bemutatkozni a vásárlóknak, meg a nagy versenyek bíráinak, aztán később majd visszatartják azokat a borokat, amelyeknek jól áll az életkor.

A három dűlőszelektált, száraz tétel és az édes szamorodni, meg a szülőföldjük

Váradi és borai a hírnév felé a 2016-os édes szamorodnival már el is indultak, a bor Japánban dupla aranyat nyert a Sakura Women’s Wine Awardson. Ez a verseny ugyan nem tartozik a világ legjelentősebbjei közé, de tény, hogy a tételt kb. 4500 borból választották ki (egészen pontosan a kizárólag női borszakértőkből álló zsűri) a legjobbak közé.

Hogy célnak a világpiacot lőtték be, azt a palackok árai is egyértelműen jelzik – a Juliet Victor borai nem olcsók, esetenként túlárazottak, de fapadosnak a minőségük okán sem nevezhetők.

A díjnyertes édes szamorodni 12 690 és 15 000 forint között mozog, és van belőle raktáron még vagy 3 000 palack. A 2016-os évjárat száraz furmintjából jó, ha 400 palack maradt a pincében, annak jelentős részét is lefoglalták már éttermek. Az azóta az első osztályú dűlőkön megvásárolt termőterületekről egyenként kb. 2500 palack készült, ezeket most 6 000 forintért kínálják; a 2017-es édes szamorodniból 15 ezer készült és jelenleg 10 000 forint darabja. A mádi infrastruktúra, sőt még a kiváló 2017-es évjárat is adott ahhoz, hogy mind elfogyjon. Az idő legfeljebb a tárolási kapacitás szempontjából tényező: ezek a borok valószínűleg 5–10 év múlva is remek formában lesznek, sőt vélhetően jobba, mint ma.

Váradi József tulajdonos, Vincze Zsolt borász, és a borok mellé ételeket készítő Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf beszéltek a budapesti bemutatón

Birtok Furmint 2017

Ez a birtok alapbora, ebből már 2016-ban is készült. Közepes testű, vagy annál valamivel könnyedebb bor, a hordós érlelés miatt vaníliás, pörkölt magvas jegyekkel, kicsit talán túl sok fás utánérzéssel. Mellette fehérhúsú körte, érett őszibarack és citrusok jegyei. A testéhez és a 2 gramm maradékcukrához arányos savak.

Király Furmint 2017

Egyételműen megéri a dűlős tételek felé eveznie mindenkinek, aki vásárolna a borászattól: sokat jelent az az ezer forintos különbség.
Mád legmagasabb vulkanikus hegyének derekán kapott 3 hektárt a pincészet, 25 éves tőkékkel. A Király már egy komplexebb dolog, kevésbé lóg ki a hordóhasználat, szebben belesimulnak az érlelési jegyek. Már megjelenik a Tokaj-Hegyaljára jellemző ásványosság, sósság a szőlőfajta karaktere mellett. Szikár darab.

Sárközi Ákos, a bemutatónak helyet adó Textúra étterem Michelin-csillagos séfje Szent Jakab kagylót készített mellé körtével – és nagyon jól tette, a kagyló krémes textúrája és a körtés ízek összejátszanak a borral.

Király Furmint és Szent Jakab kagyló, körte

Bomboly Furmint 2017

102 éves tőkékről, hat hektáros, délnyugati fekvésű területről. Egyértelműen közönségkedvenc a bemutatón. Különleges illattal nyit, de a kortynak jót tesz az idő a pohárban, nem dobja be minden skilljét azonnal. Őszibarack, sárga alma minden mennyiségben – kis édességgel és ásványos sóssággal. Elegáns, komplex, harmonikus. Még a 13,5%-os alkoholtartalom sem bántó. Ennél rendben van az ár-érték arány.

Enni? Sárközi szerint karfiolkrémleves, grillezett garnéla, bazsalikom. (A bazsalikommal csak finoman, ha nem akarjuk agyonütni a borélményt.)

Betsek Furmint 2017

Száraz érzet, szép savak, szintén jó egyensúlyú bor. A többénél szikárabb, több citrusos, zöldalmás és köves jeggyel, amelyek mind hosszan megmaradnak a szájban. Ezt is érdemes most eltenni (megfelelő körülmények közé) és várni vele pár évet.

A csúcsséf ajánlata: tőkehal, paszternákpüré, halcsipsz és bergamott.

Mousse. A vérnarancs jó találat

Édes Szamorodni 2017

Csodás bor, akárcsak a díjnyertes 2016-os verziója – ennek sem megy majd nehezen az érmek begyűjtése. Egyenlő arányban került bele Tokaj három kulcsfontosságú szőlőfajtájából: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály. Kóstolva mézes, muskotályos, krémes, tartalmas, és nagyon gyümölcsös. Igen jelentős beltartalom érezhető, körülbelül 180 gramm cukor/liter, de a szerkezet egyensúlyban marad a szép savgerinc mellett. Remek.

Süti: csokoládé mousse piemonti mogyórval és vérnaranccsal.

Fotók: Juliet Victor

Prémium tokaji borászatot alapított a WizzAir-vezér, most beszélt róla először

Oszd meg!