Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A wizzaires Váradi a legjobb tokaji borokat akarja készíteni. Megkóstoltuk, hol tart

Borászatot alapított a milliárdos Váradi József, a WizzAir Év üzletemberének választott alapítója. A célja „a világ legjobb tokaji borait elkészíteni”. Ezek után magas elvárásokkal kóstoltam meg, hol tart ez ügyben.

Pénteken hivatalosan is megnyitott a Juliet Victor a tokaj-hegyaljai Mádon, egy 18. századi épületben, amit persze komoly mértékben átalakítottak: a copf stílusban meghagyott ablakkeretek fölött napelemek sorakoznak. Ezek előtt, egy – a szűkebb körű eseményhez képest inkább WizzAir-szintű vállalatokhoz passzoló színpadon állt Váradi, amikor a mikrofonban is elmondta a borászat honlapján is megtalálható ambiciózus mondatot:

„Szeretnék a világ legjobb tokaji borait készíteni.”

Váradi József és tulajdonostársa, Tóth György. A többségi tulajdonos a Vaxco Vagyonkezelő Kft., azaz a Váradi család cége

A megnyitóra, és az első egy évre az üzletember egy tucatnyi munkatársat vett maga mellé, köztük a hazai szakma legjobbjait. A borok kóstolásában és a brandépítésben közreműködik Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier is, az ételeket pedig aznap Széll Tamás, a Bocuse d’Or szakácsverseny Európa-bajnok séfje készítette. Szőlésze az a Vincze Zolt, aki a Tokaj-Hegyalja szellemi atyjának tartott Szepsy István vője; idősebb Szepsy elmondása szerint gyakran kóstolták közösen a borokat, beszélgettek róluk. A borász Sajgó Árpád, akiről viszont eddig keveset lehetett hallani.

„Tíz-tizenöt éve még azt sem tudtam, hogy mi az a bor.” Váradi, ahogy a színpadon mondta, vajmi kevéssé ért a borokhoz hozzájuk viszonyítva, ezért csak a háttérben maradva irányít.

„Bízom benne, hogy sikerül annyi pénzt keresnem a WizzAirnél, ami finanszírozza a Juliet Victor veszteségeit. Egyelőre jól állok, de majd szólok, ha már nem.”

A poénkodást folytatva Váradi azt is elmondta, hogy a borászat neve a saját nevére, és némiképp a repülés világára is utal, „azt nem a Rómeó és Júlia ihlette, de nem is Orbán Viktor”.

Prémium tokaji borászatot alapított a WizzAir-vezér, most beszélt róla először

„Ez egy 2009-es Dom Pérignon. Egyértelművé akarjuk tenni, hogy nálunk ez a belépő szint.”

– mondta Szik Mátyás, és intézkedett, hogy a lassan induló eseményen mindenkinek bőven jusson welcome drink.

Modern borászati épület, de illik a mádi összképbe

Ahogy azt a korábbi interjúnkból is kiderült, most 25 hektáros a mádi birtok (ez még nem teljesen betelepített), a cél ennek duplájára növekedni. Boraik október 15-én kerülnek forgalomba, a budapesti és a mádi telephelyen, illetve a webshopban lehet majd őket beszerezni. A pontos árak egyelőre nem nyilvánosak, de a száraz boraik várhatóan 8 ezer forint, az édesek 20 ezer vagy afölött lesznek. Eddig három tétellel álltak elő, ezeket tudta – a francia pezsgő után – helyben megkóstolni a válogatott közönség, köztük Mád legjobb borászai, egy-két újságíró és sommelier, illetve pár külföldi vendég.

Juliet Victor Furmint 2017 (száraz)

Kis fülledtsége az illatban, de gyorsan elillan. A közepesnél vékonyabb test, nem túl intenzív aromatika, illatában és ízében is visszafogott furmintos jegyek, sárga virágok, fehér húsú alma és barack, illetve citrusok jegyei, és krétás-kőporos ásványosság érezhetők. A magyar (Kádár Hungary) tölgyfahordók használata csak finoman érezhető, vaníliás tónusok formájában. Nagyon szép savak. Még fiatal a bor, öt évet is érdemes várni rá.

A borok a hivatalos tokaji palackba kerültek, és egyszerű, letisztult címkéket kaptak

Széll Tamás barnavajon készített hozzá sós pisztrángfilét (a barna vaj a hordóhasználatra, a sósság az ásványokra reflektál), citrusos salátát (a citrusos ásványosság miatt), és krumplipürét (a krémes textúra okán).

Juliet Victor Furmint 2016 (száraz)

Egy jóval komolyabb tétel, jóval fejlettebb, komplexebb, több rétege van, az élvezeti értéke jelentős. Nem a legjobb száraz furmint, amit valaha ittam, de egyértelműen a jók között van, nagyon szép. Határozott furmint-fajtajegyek, fehér húsú barack és alma, birskörte, sárga virágok jellemzik az aromatikáját. Szintén komoly savgerinc, arányos szerkezet, a korty hosszú. A hordóhasználat fokozottabb, de egyáltalán nem túlzó, diszkrét vaníliás tónusokban jelenik meg. Jó érlelési potenciál.

Széll Tamás raviolija baromi jól passzolt ehhez a furminthoz

Fürjjel töltött ravioli került mellé, fürjmáj és -szív, a savakat a körtekockák adták, az egészet pedig a hús szaftja és vajas jegyek egészítették ki. Jól passzolt a borhoz, tükrözte a tartalmas, de élénk, frissítő összhatást.

Juliet Victor Szamorodni 2016 (édes)

Meglepően intenzív illat, szinte kiugrik a pohárból. Aszalt kajszi, az évjáratra jellemző lekváros jegyek, rengeteg gyógynövény, méz. Csodás egyensúly, a magas cukortartalom mellé komoly ásványosság is párosul. A 9 hónapos hordós érlelés finoman, karamelles jegyekben érezhető. Nagyon komoly beltartalmi értékek, koncentráció, sűrű a bor. Még fiatal, de ez már most sem egy hétköznapi szamorodni – később ki is derült, hogy az aszújuk alapanyagából is adtak hozzá.

Szamorodni kimaxolva

A Széll-Szik duónak köszönhetően mandulás piskóta, mézes-karamellizált bavarois és gyömbéres barack érkezett hozzá desszertként, és minden összetevőjében passzolt.

Konklúzió

Összességében jól indul a Juliet Victor, és a hátterét tekintve minden adott a világsiker lehetőségéhez: borvidéki adottságok, pénz és befektetői akarat, valamint a szakemberek, akiknek tágabb körében a Szepsy család is ott van.

Egyelőre mégis nagy kérdés, hogy megérett-e a piac a 7-8 ezer forintos száraz furmintokra (per palack) és a közel 20 ezer forintos szamorodnikra. Ha a magyar piac nem is, a nemzetközi remélhetőleg igen – más nemzetek hasonló adottságú borvidékeit, hasonló kaliberű borait tekintve a koncepció nem légből kapott.

Fotók: Juliet Victor

Oszd meg!