Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

6 pezsgő a komfortzónádon túlról, merész 2018-as célokhoz

A pezsgő drága, értékes és nagy ünnepeken fontos dolog tud lenni, ezért esetében gyakran vagyunk biztonsági játékosok: ha magyar, akkor Kreinbacher, ha külföldi, akkor Billercart-Salmon, Veuve Clicquot, Ruinart a rutinszerű választásunk.* A szilveszter viszont simán lehet mindig a kísérletezésé, egy bulizó társaságban úgyis bármi elfogy. Az idei bátor választáshoz öt buborékos tippet adok dobbantónak – ha bejön, a következő palackját a 2018-as céljaid elérésekor is pattinthatod.

*Tudom, hogy az ország Törleyt és Hungariát iszik, de én most csak a hagyományos champagne-i eljárással (méthode traditionnelle) készülő, magas minőségű italokról beszélek.

 

Villa Sandi Cartizze DOCG prosecco

villa-sandi-valdobbiadene-superiore-di-cartizze-vigneto-la-rivetta-1019096-s40

Mi ez? A Moretti Polegato családnak az amerikai Forbes világ milliárdosait összesítő listáján bérelt helye van, de erről nem a borok tehetnek, hanem a cipők: ők a Geox márka alapítói. A Villa Sandinál folyó bor-, prosecco- és pezsgőkészítés viszont nem újkeletű gazdag-hobbi, mivel a birtokot négy generációval korábban vásárolták. Ma már 165 hektáron dolgoznak, 92 országba szállítanak, és folyamatosan terjeszkednek, és ebből a család egy része tényleg aktívan kiveszi a részét. Készítenek hagyományos (champagne-i) eljárással is pezsgőket (ezeket is ajánlom), de az olasz pezsgők szülővidékén, azaz a prosecco otthonában azért mégiscsak ez a csúcs.

Milyen? Az egyre növekvő Villa Sandi legnagyobb büszkesége az az összesen 1,5 hektárnyi terület, amit a Valdobbiadane régió legjobbjának számító Cartizze részen sikerült megszerezniük. Innen készítik a presztízs-proseccojukat. Csodásan tiszta, tele van gyümölcsökkel (őszibarack, alma, citrusok) és virágos jegyekkel az illata, majdhogynem parfümös. A korty nagyon könnyed, elegáns, gyorsan csúszik. Krémesnek hatnak az apró buborékjai, megjelennek füstös ízjegyek. Nem teljesen száraz, de az édességét szépen ellensúlyozzák a savai.

Mennyiért? Kb. 9500 forint.

 

 

Charles Heidsieck Méthode Traditionnelle Brut Réserve

charles_heidsieck_brut_reserve_n

Mi ez? Charles-Camille Heidsieck, alias Champagne Charlie állítólag olyan figura volt, akit ha meglátogattunk, azonnal hellyel kínált és sztorizni kezdett. Lenyűgözött történeteivel, és közben első osztályú pezsgőkkel is szórakoztatott – legalábbis ez a legenda kering a champagne-i márka alapítójáról. A piaci sikerek mellett szakmai díjakkal is elismert ház 125 évig maradt Champagne Charlie leszármazottainak birtokában, és a marketinget ma is figurájára építik. Szerencsére, ez a brand nem egy marketinglufi.

Milyen? Ahhoz képest, hogy ez a pincészet „belépő non-vintage” bora, nagyon izgalmas. 2008-as alapborból, 10 gramm dozázzsal telt, selymes, gördülékeny. A buborékok élénkek és hosszan kitartanak. A kortyot az érett bogyós gyümölcsök, a nugátos krémesség viszi. A szakértők szerint az egyik legjobb brut NV a piacon, már-már prestige cuvée kategória. A pincemester 20-30 éves élettartamot jósol neki degorzsálás után – ezzel gyakorlatilag egyedülálló, különösen ilyen piaci áron.

Mennyiért? 15 500 forint

 

 

Demetervin Extra Brut Méthode Traditionnelle tokaji pezsgő

????????????????????????????????????

Mi ez? A Demetervin a Demeter család mádi pincészete, mint még jó néhányan a borvidéken, évek óta próbálkozik pezsgőkészítéssel. Tavaly rukkoltak elő az első szériával (a 2014-es évjáratból), és egyből jó volt. Vagy sok próbaverziót kidobtak korábban, vagy pedig tanultak mások hibájából, de náluk azonnal működni látszott, és látszik azóta is a felhasznált szőlőfajták aránya (furmint és hárslevelű) és a dozázs, tehát a hagyományos pezsgőkészítés során hozzáadott cukor mennyisége.

Milyen? Mandulás és ásványos, érett citrusos jegyek és kis füstös vanília is sorakozik benne. Hosszan megmarad a szájban, krémes a textúrája, szép a savszerkezete, szóval elegáns. Azért nem túl komoly, a kis édesség inkább jól ihatóvá és bájossá teszi.

Mennyiért? Hétezer forint.

 

 

Steenberg Sparkling Sauvignon Blanc Brut

steenberg_sparking_sauvignon_bla

Mi ez? Pezsgő Dél-Afrikából! Méghozzá Fokváros legrégebbi farmjáról. A német Catherina Ustings Ras ötödik férjével érkezett ide 1682-ben, de az első szőlőtőkét már a birtok második tulajdonosa ültette – és 1735-re ennek a tőkének lett még bő harmincezer szomszédja. Ekkoriban épült az a ház is, amely az alapját adja a ma itt álló luxus-butikhotelnek, amelyik sokak szerint Afrika legjobbja. A sok-sok tulajdonosváltás után a birtok ma Afrika egyik leggazdagabb emberéé, Graham Becké.

Milyen? Ebből a tételből a birtokon már nem tudnánk venni, bezzeg itthon a Bortársaságnál igen. A friss kenyér héja, friss élesztős jegyek mellett sok hárs és őszibarack az illatában. A korty közepesen vaskos, előnyben a csonthéjasok és a virágok, a trópusi gyümik. A buborékok aprók, enyhén szúrósak, a korty inkább rövid. Kellemes, frissítő és szerethető összhatás. A fajta egyértelműen jelen van, szóval sauvignon blanc rajongók, ez itt a tiétek!

Mennyiért? 3900 forint, korrekt.

 

 

Pongrácz Brut Méthode Cap Classique

555687

Mi ez? Még egy pezsgő Dél-Afrikából! De ilyen névvel? Igen! Pongrácz Dezső gróf tíz évnyi menekülttábor után ’56-os menekültként érkezett Namíbiába, onnan költözött ’58-ban Dél-Afrikába. Európai szemléletet és pezsgőkészítési módszereit sikerrel vetette be, ezért maradt is ott, akkor már leginkább Desiderius néven.

Milyen? Chardonnay és pinot noir alapanyag, maradva az európai vonalon. Visszafogott, inkább neutrális illat, kenyérhéjas jegyek a 18-24 hó palackos érlelésből fakadóan. A kortyban több fanyarság, alacsony intenzitás. Érett citrom, fanyar vérnarancs, apróbb, szúrós bubik, klassz sav-cukor arány, a végén érett barackos jegyek.

Mennyiért? 4750 forint

 

 

Carassia Méthode Traditionnelle Blanc de Blancs brut

carassia-blanc-de-blancs-brut

Mi ez? Ha dom Pierre Pérignont a pezsgő apjának nevezzük, akkor az ital bölcsője a Szent Bendek-rend. Ideje volt, hogy a magyar bencés főapátság, a pannonhalmi is saját pezsgőt jegyezzen. Fun fact, hogy ezt Erdélyben teszik: a kárásztelki területet „kristályszigetnek” nevezik a csillámpala- és csillámkvarcit-tartalma miatt – erre is utal a Carassia név. A pezsgő logója, a szívekkel körbezárt csillag is ezt, meg a pincészet öt barát tulajdonosát jelképezi. Az öt szív a magyar bencés kongregáció jelképe is, a török hódoltság utáni öt meglévő bencés közösségre emlékezik, és a Pannonhalmi Főapátság arculati elemének, így például a Vis Vitalis vizesflakonjainak is fontos része. Olvass a Carassiáról bővebben a korábbi cikkünkben!

Milyen? A pincészet eddig háromféle pezsgőt hozott piacra, ezek közül ez a legkomolyabb. A többihez képest kevésbé karakteres, viszont a klasszikus pezsgő eleganciájához jóval közelebb áll. Szép, tiszta, precíz, és halad előre a szájban. Kellően vaskos, krémes és összetett, azért nem egy végtelenül kifinomult műalkotás, de már van élvezeti értéke. Még hosszabb idejű seprőn tartás még többet hoz majd ki belőle. Friss kecskesajthoz, spárgához, sushihoz vagy más halhoz, libamájhoz.

Mennyiért? 5000 forint körüli összegért érdemes kipróbálni.

 

Oszd meg!