Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 izgalmasnak ígérkező múzeum Floridától Svájcig – és mind idén nyit

Mozimúzeum, bauhaus-múzeum, holokausztmúzeum és társaik – az amerikai Forbes összegyűjtötte a 2019-ben nyitó legizgalmasabb múzeumokat.

A Szabadság-szobor Múzeuma, New York

Kilátás New York új múzumából. Látványterv: Statue of Liberty Museum

Kilátás New York új múzumából. Látványterv: Statue of Liberty Museum

2019 májusára tervezik a mintegy 2500 négyzetméteres épület átadását, amelynek fő látnivalója a Szabadság-szobor eredeti fáklyája lesz. A környezettudatos épületet 7 méter magas üvegfal veszi majd körül, a teteje pedig zöld lesz, hogy otthont adjon az ott élő és a költözőmadaraknak. A beruházás értéke 70 millió dollár, az épületben interaktív kiállítás, galériatermek és előadóterem várja a látogatókat. Ami a felhasznált építőanyagokat illeti: van köztük gránit, bronz és vörösréz, amiket a 19. századi építész, Richard Morris Hunt is beépített Lady Liberty talapzatába.

A Filmakadémia Mozgókép Múzeuma, Los Angeles

Fotó: The Academy Museum of Motion Pictures

Fotó: The Academy Museum of Motion Pictures

A nyitás pontos dátumát még nem tűzték ki, de az Amerikai Filmakadémia 2019-ben biztosan felavatja a filmkészítés művészetének és tudományának emléket állító intézményt. A csaknem 30 ezer négyzetméteres monstrumban a kiállítótereken és a vetítőtermeken kívül különleges események megrendezésére alkalmas helyiségek is lesznek. Az állandó kiállítás a filmkészítés kreatív folyamatát mutatja be, emellett azonban ideiglenes tárlatokat is rendeznek. Az első, hosszabb időre megálmodott kiállítás munkacíme: Ahol az álmok készülnek: utazás a mozi világában. Ez két szintet foglal el, és az Amerikai Filmakadémia gyűjteményéből állítják össze.

Amerikai Művészetek és Kézművesség Mozgalmának Múzeuma, Saint Petersburg (Florida)

Látványterv: Amerikai Művészetek és Kézművesség Mozgalmának Múzeuma

Látványterv: Amerikai Művészetek és Kézművesség Mozgalmának Múzeuma

Valamikor a nyáron nyitja meg kapuit a 90 millió dollár magánvagyonból készülő intézmény. Rudy Ciccarello helyi üzletember és műgyűjtő kollekciója a 19. század végéről, a 20. század elejéről származik, többek között fémalkotások, porcelán, bútor, fotók és iparművészeti tárgyak alkotják. A 13 ezer négyzetméteres, ötszintes épületet dél-amerikai gránitból húzzák fel, és bronzelemek fogják díszíteni. Átriumos lesz, és többek között oktatóközpontot is terveztek bele, no meg 900 négyzetméteres éttermet, kávézót, üzleteket és rendezvénytermeket.

Katari Nemzeti Múzeum, Doha

A katari Nemzeti Múzuem. Kép: National Museum of Qatar

A katari Nemzeti Múzuem. Kép: National Museum of Qatar

Március 28-án vágják át a nemzeti múzeum szalagját, és Katar múltja, jelene és jövője lesz a téma benne, méghozzá történelmi, művészeti és kulturális fókusszal. Jean Nouvel építész tervezte, akit állítólag a sivatagi rózsa formája ihletett. Az épületben 220 fős előadóterem, kutatórészleg és a kulináris hagyományokkal foglalkozó központ is lesz.

Holokauszt Múzeum, Dallas (Texas)

Kép: Center for education and tolerance

Kép: Center for education and tolerance

Szeptemberre időzítik a megnyitását a nagyjából 5 ezer négyzetméteres kiállótérrel tervezett múzeumnak, amely ma még egy zsidó közösségi központ alsó szintjén működik. Helyi túlélők vallomásainak tucatjait lehet majd meghallgatni felvételről, és a népirtás részleteit mindenféle modern technikákkal tárják a látogatók szeme elé.

Bauhaus Múzeum, Dessau (Németország)

Forrás: Bauhaus Museum Dessau

Forrás: Bauhaus Museum Dessau

A bauhaus Németországból indult egy évszázaddal ezelőtt, és Dessau volt az egyik központja – ezért itt nyitják meg a századik évfordulón ennek az építészeti irányzatnak a múzeumát. Több mint 2 ezer négyzetméteres kiállítóterületen mutatják majd be a jövő szeptemberi átadás után a Dessau Alapítvány gyűjteményét, többek között az irányzat képviselői által létrehozott alkotásokat, valamint kortársakét is. „Épület az épületen belül” – akik látták a múzeum terveit, így írták le a dizájnját.

Plateforme 10, Lausanne (Svájc)

Etat de Vaud, Plateforme 10, makett

Etat de Vaud, Plateforme 10, makett

Lausanne-ban éppen múzeumi negyedet hoznak létre, pont úgy, ahogyan Budapesten is szeretné a kormányzat. A svájci város vasútállomásától nem messze lesz a stílszerűen Plateforme 10 névre keresztelt épületegyüttes, amely három nagy múzeumot egyesít: a kanton szépművészeti múzeuma lesz az első, amely ezek közül megnyílik, mégpedig – legalábbis a tervek szerint – 2019 őszén. A két másik intézmény, a fotógráfiai és a kortárs dizájn- és iparművészeti múzeum várhatóan 2021-ig készül majd el.

Norton Művészeti Múzeum, West Palm Beach (Florida)

Norton Museum of Arts látványterve. Forrás: Fosters + Partners

Norton Museum of Arts látványterve. Forrás: Fosters + Partners

A szimplán csak Nortonként elhíresült múzeum 2015-ben kezdődött bővítése Norman Foster építész kézjegyét viseli, és 100 millió dollárba kerül. A meglévő területhez több mint ezer négyzetmétert építenek hozzá, újabb kiállítóterek, oktatótermek készülnek, és teraszos étterem is lesz. Az újranyitás február elején várható, nyolc új kiállítással és olyan kollekcióbeli alkotásokkal, amelyeket évek óta nem láthatott a nagyközönség.

Az Afroamerikai Zene Nemzeti Múzeuma, Nashville (Tennessee)

Látványterv: Afroamerikai Zene Nemzeti Múzeuma

Látványterv: Afroamerikai Zene Nemzeti Múzeuma

Ez lesz az első és egyetlen múzeum, amely az afroamerikaiak által létrehozott és ihletett mintegy 50 zenei műfajnak emléket állít. Oktatási központnak is szánják, és a nagyjából 5 ezer négyzetméteres épületben a látogatók megismerhetik az amerikai zenék történetét, egészen a déli vallásos zenéktől és a tradícionális bluestól a hip hopig és az R&B-ig.

Gyermekek Múzeuma, Chico (Kalifornia)

Kép: Chico’s Children Museum

Kép: Chico’s Children Museum

Január közepén nyílik meg a legkisebbeknek szánt „szórakozóhely”, ahol játszva tanulhatnak a gyerekek. Lesz benne egy hatalmas terület, kifejezetten a különleges törődést igénylő fiatalok számára, például egy speciális hintával, amelyet a kerekesszékesek is tudnak majd használni. A múzeum egyharmada lényegében Chico város kicsinyített, művészeti igénnyel elkészített mása, benne egy fával, amire fel lehet mászni, továbbá más interaktív részekkel. A nagyobb részében pedig ideiglenes, szintén interaktív kiállításokat rendeznek.

 

Borítókép: a Norton Museum of Arts látványterve. Forrás: Fosters + Partners

Oszd meg!