Több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött Jack Daniel whiskey-jének legendája, amely mára korunk egyik legnagyobb sikertörténete is egyben. Amolyan igazi hollywoodi sikersztori, egy félárva kisfiúról, aki miután elszökött otthonról, egy parókián találta meg a szerencséjét. Pontosabban szerencséjének borostyán színű forrását.
A whiskey világa – szemben a borral, a pálinkával – itthon sokak számára még egy felfedezetlen terület, pedig legalább akkora kultúrája van, mint a fenti italoknak, és legalább annyi, ha nem több, érdekes legenda lengi körül. Például komoly különbség van a whisky és a whiskey között. Ha nem szerepel benne az „e” betű, akkor skót, kanadai, japán és egyéb helyről származó whiskyről beszélünk, míg, ha e-vel írjuk, akkor az ital amerikai vagy ír termék. Utóbbiak közül pedig az egyik legkülönösebb kategória a Tennessee whiskey, pontosabban, a Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, amely a szűrési eljárásban különbözik az átlag bourbontől, és amelynek legendája több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött egy lelkész farmján.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/Jack-Daniel.jpg)
Jasper Newton Daniel, akit később mindenki csak Jacknek ismert, mindig is független, határozott személyiség volt. Egészen fiatalon, 6 éves kora körül szökött el otthonról. Némi kalandozás után egy evangélikus lelkész, bizonyos Dan Call farmján telepedett le, akitől elleste a whiskey-főzés művészetét. A sikertörténet akkor kezdődött, amikor a hívők választás elé állították Dant, aki a papi hivatás mellett döntött, és 25 dollárért eladta lepárlóját az akkor 13 éves Jacknek. Az elkövetkező évek a Jack Daniel’s Whiskey népszerűsítésével teltek, Mr. Daniel bejárta a környező városokat, elutazott Alabamába és Nashville-be, majd megvásárolta a területet, ahol a ma is alapanyagként használt kristálytiszta barlangi forrásvíz tör fel, és bejegyeztette a szövetségi kormánynál az első szeszfőzdét. Mára a lepárló területe elérte a 2000 hektárt, ahol többek között kádárüzem és faszénégető is található. Utóbbinak köszönheti a whiskey egyedi ízét, hiszen egy vastag juharfa-faszén rétegen csepegtetik át az italt. Másképp is lehet whiskey-t készíteni, de az nem Jack whiskey-je lenne.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2018/11/a_tennessee-i-_-leparlo_udvaran.jpg)
Az elmúlt több mint 150 év alatt mindössze 7 whiskey mestert számláló főzde számos viszontagságot élt át. 1909-ben a szesztilalom miatt leállították a gyártást. Két évvel később pedig az alapító egy szerencsétlen baleset következtében meghalt vérmérgezésben. Művét unokaöccsére, Lem Moltlow-ra hagyta, aki a szesztilalom 1933-as feloldásáig szamarakkal és palackozott forrásvízzel kereskedett. Moltow egy valamihez ragaszkodott csupán, a whiskey csakis úgy készülhetett, ahogy Jack Daniel idején. A Spring Hollow tiszta vize, a cukorjuharfa szene, amellyel az italt lágyítják és a kiégetett fehér tölgyfahordók alapvető összetevői maradtak a gyártási folyamatnak. Ez a hagyomány pedig az elmúlt 150 évben sem tört meg, a mai napig minden egyes üveg italt a lynchburgi lepárlóüzemben készítenek a jól bevált recept szerint.
Lynchburg Lemonade, a Jack Daniel’s egyik legismertebb koktélja
Lychburg Lemonade
40ml Jack Daniel’s
20ml Triple Sec likőr
20ml Citromlé
Feltöltés: limonádé
Elkészítés: az első három összetevőt összerázzuk, majd friss jégre csőpohárba öntjük és a limonádéval feltöltjük.
Dísz: mentalevél, narancshéj
A Jack Daniel’s a mértékletes alkoholfogyasztás híve.