Szlovákia annyira felkapott lett, hogy most már a határtól akár száz vagy annál is több kilométerre lakók is elkezdtek kijárni vásárolni. Mutatjuk, honnan.
Mi történt? Már egészen messziről, akár Székesfehérvárról vagy Dunaújvárosból is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért. A révkomáromi (komárnói) élelmiszerboltok parkolói minden hétvégén tele vannak magyar rendszámú autókkal, és a pénzváltónál is rendre sorokban állnak a forintjukat euróra váltani készülő magyarok. Degeszre tömött bevásárló kocsikból pakolják tele élelmiszerrel a csomagtartóikat a magyar bevásárlóturisták. Ezt Hovanyecz István mesélte a G7-nek. István évek óta rendszeresen, általában havonta kétszer jár ki Szlovákiába nagy bevásárlásra. Ő a praktikus információk megosztására nemrég egy Facebook-csoportot is alapított, de sosem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz. A csoport létszáma az utóbbi két hónapban hirtelen 60 ezer fölé duzzadt, az érdeklődés érezhetően óriási.
Miért fontos ez? Úgy tűnik, hiába indult csökkenésnek az infláció itthon is, az akciókért és a feltételezett jobb minőségért sokak szerint megéri kimenni vásárolni. A rendszeresen kijárók egyik általános közvélekedése, hogy Szlovákiában „igazi akciók” vannak, amit alapvetően úgy értenek, hogy a magyarnál jóval nagyobb százalékos kedvezményeket lehet kifogni. A felkészülést pedig könnyűvé teszi, hogy természetesen a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek, így mindenki el tudja dönteni, miből mennyit kell majd ahhoz vásárolnia, hogy megérje kiautózni. „Tapasztalatom szerint, a csirkemell, karaj is sokkal jobb minőségű. Nem főnek, hanem sülnek. Nem vizet veszek. Az 1 kg-ból nem 60 dkg lesz, mint az itthoniból. A darált hús is sokkal alacsonyabb zsírtartalmú, mint itthon”, írta az egyik hozzászóló a fentebb említett bevásárlós csoportban.