A festői Lake Districtben töltött nyaralás alatt jött az ihlet az alapító Paul Curie számára a lepárló kiépítésére. Alig öt év alatt vált a tejtermelő farmból díjnyertes és Guinness rekordokat döntő italok otthona. Megnéztük, mitől olyan különleges a The Lakes Distillery Anglia északi részén.
Az Angliában, pontosabban a Lake Districtben élő rokonságtól néhány éve, karácsonyra kaptam egy üveg The Lakes Gint, melyet nagy büszkén nyújtottak át: van saját gin- és whiskypárlónk, ez a legjobb! Azóta tervezem, hogy végre ellátogatok oda, hogy megnézzem, mitől is olyan különleges a hely.
Európa egyik legsebesebben zúgó folyójától, a Derwenttől alig 150 méterre, a Bassenthwait-tó északi partjai közelében 1850-es években épült viktoriánus farm állt, amikor Paul Curie – aki a családja hagyományait és apja nyomdokait követve az olajiparból váltott a szeszkészítésre – a környéken, a Lake Districtben nyaralt. A folyó Anglia legmagasabb csúcsa, a Scafell Pike alatt ered, magába gyűjtve Upper Borowdale esőzéseit, hihetetlenül tiszta vízzel ajándékozva meg a környéket. Amint Paul Curie meglátta a festői környezetet és a tökéletes adottságokat, eldöntötte: kell ide egy whisky-lepárló.
A tejgazdálkodásra használt, de évek óta magára hagyatva álló farmon 2014-ben kezdődött meg a munka. A The Lakes Distillery alig néhány év alatt jutott el a renoválástól odáig, hogy italaival Guinness rekordot döntsön és a legjobb whiskyknek kijáró elismeréseket zsebelje be.
A rekordok
Máris az első whiskyárverésen tarolt a gyerekcipőben járó lepárló. 2018-ban bocsátották licitálásra a The Lakes Genesis nevű single malt első üvegét, mely 7900 fontért kelt el, ezzel megdöntötte a legdrágább, új lepárló által készített whisky és a valaha aukción értékesített legdrágább angol whisky rekordját is. A többi üveget szintén mérföldkőnek számító 900 fontos átlagáron értékesítették.
Az első, a szélesebb nagyközönség számára is elérhető whiskyjüket, a The Whiskymaker’s Reserve No.1 névre hallgatót 2019-ben dobták piacra, a közel hatezer, számozott üveget hat hét alatt kapkodták el. A The Whiskymaker’s Reserve No. 4 sorozat pedig idén a legjobbakat győzte le: a Whisky Magazine 2022-ben a világ legjobb single malt whiskyjének választotta. A világ legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal bíró márkáit utasította ezzel maga mögé.
De mitől ilyen különleges? És mi a fene az az élevage?
Jó, jó, itt vannak ezek az elismerések, de mégis mitől más ez, mint a többi?
A The Lakes Distillery whiskymestere, Dhavall Gandhi szenvedéllyel dolgozik az egyes batcheken. Különleges technikát alkalmaz, melyet a konyakkészítéstől kölcsönzött: az időt, türelmet és odafigyelést igénylő úgynevezett élevage módszerét.
A francia kifejezés nagyjából annyit tesz, mint felnevelni az italt, lépésről lépésre ott állni mellette, míg elég éretté nem válik.
Gyakorlatilag ez az érlelés közbeni ízfejlesztést jelenti. A whiskyk készítésének azon pontján ugyanis, amikor lezárják a hordókat, hogy évekig csak várjanak az eredményre, Dhavall és csapata nem intenek búcsút hosszú időre a tölgyfahordóban érlelt szeszeknek. Rendszeresen mintát vesznek, változtatnak a hordók helyzetén és állásán.
Ezzel rugalmasabban befolyásolhatják a karaktereket, a végleges ital egyediségét a szesz, a fa és a levegő egyedi kölcsönhatása alkotja meg. Ízrétegek jönnek létre, melyekhez türelem, pontosság és elkötelezettség szükségeltetik.
A brokkoli vs. mályvacukor a legjobb analógia
Az inspirációt Dhavall azoktól a parfümőröktől merítette, akik aromapiramis megalkotásával hoznak létre új illatokat. Már az erjesztés során is három különböző élesztőkombinációt alkalmaznak.
Dhavall Gandhi szerint az élesztő az erjesztés során úgy viselkedik, mint a gyerek, akinek a tányérjára egyszerre kerül brokkoli és mályvacukor: ha választhat, nyilván utóbbiért nyúl először.
Ezért kell az egyes élesztőfajtát külön-külön, a hét különböző napjain aktiválni, hogy a legagresszívabb élesztő ne falja fel az összes „mályvacukrot”, miközben a gyengébbeknek csak a „brokkoli” marad. A cél, hogy mindegyik élesztő kölcsönhatásba lépjen az összes fermentálható cukorral, ezzel a legjobb ízt és karaktert adják.
The Lakes Distillery (8 kép)
Emiatt az erjesztési idő 96 órára nő, ez csaknem duplája az átlagosnak. Ez teszi lehetővé az úgynevezett malolaktikus fermentációt, mely elősegíti a kerekebb, teltebb ízhez szükséges összetettséget és textúrát.
A lassú és hosszú lepárlást követően összekeverik a három különböző élesztővel erjesztett italokat. Az így létrejött úgynevezett new make spiritet szintén nagyon lassú redukálási folyamatnak vetik alá, mielőtt hordókba töltenék, hogy megkezdjék az érlelést.
De nemcsak a módszer teszi különlegessé a The Lakes Distillery whiskyjét, hanem maguk a hordók is. Az italok 80-90 százalékát ugyanis egykori sherrys hordókba töltik, de túlléptek a whiskyiparban gyakori, 500 literes Oloroso sherrys hordókon. A kisebb, így több ízesítési lehetőséget kínáló, 250 literes, amerikai és francia tölgyből készített hordókat is használnak, melyeket olyan sherryfajták édesítettek, mint a Pedro Ximenez, a Cream, és a szárazabb Fino.
Van itt minden
A Lake District Nemzeti Parkban lévő lepárlóban azonban nemcsak whisky, hanem gin és vodka is készül, bár kétségkívül előbbi a legfontosabb termék. És persze maga a szeszek készítése is „árucikk”: jól átgondolt, az apró részletekre odafigyelve kivitelezett turisztikai központ épül a lepárlóra.
Évente mintegy 30 ezer turista érkezik ide, hogy beüljön a letisztult bisztróba néhány falatra vagy végigjárja a vezetett túrákon az italkészítés állomásait.
A kicsikre is gondolnak, akik 10 éves kor alatt a túrákon sem vehetnek részt a kipárolgó gőzök hatásait elkerülendő. A desztilláló területén működik az Alpacaly ever after alpakafarm, ahol mi is testközelből ismerhettük meg ezeket a bolyhos, pihepuha állatokat, akik a közhiedelemmel szemben nem harapnak, nem rúgnak és nem köpnek. Vagy csak nagyon ritkán, és fájdalmat akkor sem tudnak okozni.
Folyamatos bővülés
A The Lakes Distillery a mai napig mintegy 35 millió fontos külső befektetést gyűjtött össze, legutóbb áprilisban zajlott egy közösségi finanszírozású kör a Crowdcube-on keresztül, ahol az 1,25 millió fontos célt túlszárnyalva 2,25 millió font gyűlt össze. Bevételüket az elmúlt évben 24 százalékkal növelték.
Az elmúlt években megháromszorozták a whiskygyártó kapacitásukat, évente 400 ezer liter tiszta alkoholt állítanak elő. Raktárbővítésbe fektetnek be a jövőbeli növekedés ösztönzésére.
Steve Gibson, a cég kommunikációs menedzsere szerint a legfőbb célkitűzésük a jövőben, hogy kiszélesítsék nemzetközi piacukat, igyekeznek az Egyesült Államok felé törni. Jelenleg Nagy-Britannián kívül a legfőbb felvásárló országok Japán, Kína, Hollandia és Belgium, de 2019 óta a világ 26 országába küldtek már palackokat.
Magyarország egyelőre nincs a térképükön, nekünk kell elmenni a whiskyért. De megéri az utazást.