Berlin egyetemein egyre fontosabb a klímavédelem. Amellett, hogy belátható időn belül klímasemlegessé válnának, mostantól négy százalékban maximalizálják a húsfelhasználást menzáikon.
Vega-vegán kínálat eddig is volt, az pedig, hogy az egyetemi, főiskolai menzákon a következő szemesztertől fogva a vega és vegán fogások domináljanak, nem egy felül meghozott döntés, hanem maguk a diákok kérték újra és újra. Ugrik tehát a marhahús, helyette például szójából készülhet a bolognai ragu. A cél, hogy ezzel az akcióval csökkentsék a világ CO2 kibocsátását, írja az Index a Die Welt alapján.
E mellett több felsőoktatási intézménynek van már konkrét klímaterve, a Technische Universität (TU) Berlin például 2045-ig teljesen klímasemlegessé szeretne válni. A Die Welt cikkében megjegyzi: a Humboldt Egyetem 2030-ig válna klímasemlegessé, és ehhez két főállású szakembert is alkalmazni kezdett (ezis egy jó példa arra, hogy a klímasemlegesség munkahelyeket teremt). Ugyanakkor a legelső intézmény, amely elköteleződött a cél mellett, a Freie Universität volt, amely már 2019 decemberében kitűzte maga elé az ambiciózus 2025-ös határidőt.
Nyitókép: Robert Bye / Unsplash