Az újlipótvárosi Sovány vigasz tulajdonosa, Csurpek Klaudia otthoni sütögetéssel kezdte, ma a saját cukrászdáján kívül több franchise-üzlet árusítja glutén-, laktóz-, cukor-, tej- és tojásmentes desszertjeit. Lehetne a hálózat monumentálisabb, de Klaudia egyelőre leállította a bővítést, és elutasított nagynevű befektetőket is.
Már kisgyerekkorában elkezdett süteményeket készíteni Csurpek Klaudia, mert senki sem tudott jól sütni a családban. Huszonévesként minden nap készített valamit, akkor is, amikor kommunikációszakon tanult. Cukrásziskolát végezni gluténérzékenységgel az álmoskönyvek szerint nem jelent túl jót. De ő serényen elálldogált a lisztfelhőben, és alig várta, hogy véget érjen.
„Hogy nem ehetek gluténos élelmiszert, egyáltalán nem viselt
meg. A testvéremet, Barbarát viszont eléggé kiborította, mert nemcsak glutént,
hanem tejfehérjét tartalmazó ételt sem ehet. Én bármihez alkalmazkodom…talán a
fánk hiányzik egyedül, és ezt még nem sikerült kikísérleteznem. Eddig csak Olaszországban
ettem igazán finom gluténmentes fánkot.”
A Sovány vigasz története egy otthoni konyhából indult 2015 végén. Klaudia a Facebookra és az Instára kezdte posztolni a mentes sütijeiről készült képeket. Nem adott fel fizetett hirdetést, de megosztották a fotóit ismertebb emberek is, és ez sokat segített neki. Egy hónap után beindult az újpesti üzeme, mert otthonról már nem bírta a tempót.
Január 16-án kezdték el testvérével a házhoz szállítást, és a következő februárban pedig megnyitották az üzletet az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában. A Sovány vigasz nevet a Született feleségek című tévésorozatból elcsípett diétás bolt után adták a cukrászdának.
Nem tettek bele hatalmas vagyont, visszaforgatták a házhoz szállításból befolyt bevételt.
Diétázó, IR-es vagy divatozó
Klaudia eredetileg kizárólag gluténmentes süteményeket akart
árulni, mert igen, ami cukros, az finomabb is, de kiderült, sok vevőt
veszítene, ha desszertjei hozzáadott cukrot tartalmaznának. A vásárlók nagy
része ugyanis cukormentes diétát tart, mert cukorbeteg, inzulinrezisztens, vagy
figyel az alakjára. És van, aki épp „divatból” választja őket.
„A gluténmentességnél nem is érzem a mellékízt a tésztákon, a
laktózmentes tejtermékek talán finomabbak, mint a hagyományosak. Használunk
növényi tejeket, találtunk egy nagyon jó vegán habkrémet is. De hogy az
édesítést mire cseréljük, az a legnagyobb feladat. Sok mindenre kell
odafigyelni: ne fájjon tőle az ember hasa, megfelelő legyen a
szénhidráttartalma, és ne legyen mellékíze. Ezért használunk kevert édesítőt eritritből,
xilitből és sztíviából.”
Bármekkora a nyomás, a sütemények nem lesznek teljesen vegánok – deklarálja Klaudia. Fontosnak tartja ugyanis, hogy a sütemények eredeti ízvilágát visszahozzák, ehhez pedig elengedhetetlen a tejszínhab, a túró vagy például a mascarpone – még akkor is, ha ezek laktózmentesek. És a vegán alapanyagok palettája még nem olyan széles.
Bár sok mindent beszerezhető itthon, rengeteg különleges alapanyagot külföldön vásárolnak. A jó termék persze drága, és a Sovány vigasz kényes a minőségre.
„Sokan mondják, hogy máshol olcsóbb a sütemény, de én meg tudom, mit teszek bele. A mentes piacon nincs olyan nagyker, ahol olcsóbban vásárolhatnánk. Be kell menni a szupermarketbe, és levenni a polcról 600 forintért a 250 grammos laktózmentes mascarponét, amelyből négy dobozzal bele is öntünk egy desszertbe. A bionagykerek sem olcsók laktózmentes vonalon.
A darálni való kekszalapot magunknak sütjük, mert az üzletben kapható kész termékben sajnos cukor van. A karamellát készen vásároljuk, de sokszor mi készítjük. Mivel a cukoralkohol édesítőszerek nem karamellizálhatóak, a titok nyitja a fruktózzal színezett, sziruppá főzött xilit, felöntve laktózmentes vajjal és tejjel.”
A receptek és az újabb üzletjogok nem eladók
Klaudia maga alakította a recepteket, kikísérletezte egytől egyik; persze sok kudarc vezetett a sikerig. Azt is követni kell, hogy az alapanyagok gyakran módosulnak, cserélődnek, nem ritkán megszűnnek. Érdekes tapasztalat, hogy a Sovány vigasz vásárlói nem igazán rajonganak a klasszikusokért – a puncstortáért, a vaníliás krémesért vagy a piskótás alapú desszertekért. A gesztenyés krémes a topdesszertjük, és imádják a „kevés tészta, sok krém” típusú sütiket, a sajttortákat, az Oreo csokitortát, a Snickers- és a Kinder maxi king szeletet, valamint a sós karamellás desszerteket.
Klaudia a vaníliáért rajong, és saját kínálatukból a mézesből vagy a zserbóból bármikor szívesen visz haza.
Olyan gyorsan népszerű lett a Hollán Ernő utcai bolt, hogy gyakran záróra előtt jó pár órával szinte üres a pult. Sok viszonteladója volt hosszú ideig a vállalkozásnak, majd váltották őket a franchise-boltok, Pilisvörösváron és Budaörsön. A győri üzlet megnyitását maga kezdte el Klaudia, de amikor állapotos lett, átadta a jogot a pilisvörösvári üzemeltetőnek. A partnereknek kizárólagosságuk van, nem nyílhat a közelben újabb Sovány vigasz, de a cég saját üzeméből kell a süteményeket rendelniük. A recepteket ugyanis nem adja ki Klaudia. A budaörsi üzlet forgalma kiemelkedő. Ott hétvégén hatalmas a forgalom, Pesten meg inkább a hétköznap az erős.
Gyorsan leállt a cég a jogok eladásával, mert nem lehet az égig emelni az árakat az üzletekben, és Klaudia fontosnak tartja, hogy a franchise-partnerek elégedettek legyenek, megérje nekik is működtetni a boltot. De mindent egybevetve jobb a saját üzlet, nem sokkal kevesebb a munkájuk egy franchise-üzlettel, mint a saját üzemeltetésűben. És hát a saját nyilván jobban jövedelmez.
Több mint száz befektető kereste meg a céget, és nagyobb nevek szintén társultak volna, külföldről is – meséli. Pedig határozottan bejelentette, nem akar eladni többet.
Ettől függetlenül saját üzletet szeretne még, és nem veti el az országos hálózat gondolatát sem, de az csakis saját üzemeltetésű lehetne.
„Sokan kerestek külföldről is. Egyelőre mindenre nemet mondtam, mert mániám, hogy a desszertjeink frissek legyenek. A legtöbb cukrászda sokkol, fagyaszt, majd felengedi a süteményt, és úgy teszi a pultba. Ez tőlem távol áll. Abban hiszek, hogy elkészül este a süti, éjszaka összeáll, következő reggel pedig eladjuk. Ez megvalósíthatatlan távolabb külföldön. Kelet felé azért beszéltem le a jelentkezőket, mert általában nem tudnak ott 1000-1100 forintot kifizetni egy desszertre, márpedig erre lenne szükség ahhoz, hogy megérje a franchise partnernek is.”
Korábban bántotta, ha másolták a sütijeit
A Csurpek nővérek ketten kezdték a bizniszt, most épp hat cukrász dolgozik a nemrég új helyre költözött üzemükben, amelynek forgalma éves szinten körülbelül 150 millió forint. És bár Klaudia és Barbara gyakran beugrik segíteni, mert a napi száz torta sok a négy cukrásznak, felvettek januártól két újabb alkalmazottat és további kettőt is terveznek. A koronavírus-járvány óta egyszerűbb munkaerőt találni, de nem mindenki dolgozik szívvel-lélekkel, állítja Klaudia, aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a jelentkezőnek cukrász végzettsége legyen. Elég, ha érzéke van a sütéshez, és a hozzáállásában látható: szereti, amit csinál.
Persze azt is tudja, hogy aki kiemelkedően jó cukrász, az nem áll be máshoz, hanem saját vállalkozást indít, és ez teljesen érthető.
A legrosszabbul az érintette, amikor kiderült, hogy másolják a süteményeit. Főként a viszonteladók próbálkoztak ezzel, majd követték őket sokan mások is. Végigkóstolta az utánzatokat, de úgy érezte, meg sem közelítették az övékét. Így ma már lepereg róla, ha meglátja a saját desszertjeinek kópiáit. Örömmel mondja, azért van olyan hely, ahol remek gluténmentes süteményeket készítenek kreatív módon, ilyen cukrászdából rendelik maguknak a születésnapi tortát is a húgával, akivel együtt ünnepelnek májusban.
„Szeretem, ha jót ehetek, és ha valahol valami finomat
találok, meg is osztom a saját közösségi oldalamon, hátha ez másnak is
segítség. Szóval nem arról van szó, hogy ne csinálhatna más is remek
desszertet.”
Budai gluténmentes reggeliző, étterem a Balatonnál
A járvány miatt most nehéz tervezni a jövőt. Ami elérhető közelségben van: a reggelizőjük, amelyet 2021 elején szeretnének Budán megnyitni, gluténmentes reggelikkel és teljesen új desszertkínálattal. Különlegesebb, időigényesebb süteményeket tervez oda Klaudia, és bár lesznek torták, főként egyadagos desszertekben gondolkodik. Például ilyen édességbomba a mákos guba (sült tojáshabos) pavlova-kéregbe töltve – forró vanília-mártással.
Szeretne újabb saját pesti üzletet is a közeljövőben és egy nyári
üzemeltetésű éttermet a Balatonnál. Két osztrák ajánlaton is töpreng, az
belátható – kontrollálható – távolságban van, részt tud venni benne, és odautazhat,
ha kalamajka alakul. De ehhez nyilván az kellene, hogy enyhüljön a járvány, és megnyíljanak
végre a határok.
Borítókép: Csurpek Klaudia. Fotó: Sebestyén László