Napi címlap

Olyan fogyasztói réteget építünk, akiket hajt a tettvágy – magyar lány kezdett jótékony és etikus márka felépítésébe

Nagy Dorottya
2021. március 21. 9 perc olvasás

Kreatívan alkotja üzleti modelljét Nagy Anna vállalkozása, a The Do Nation. A fiatal vállalkozó olyan rugalmasággal formálja vállalatát, mint saját készítésű sült gyurma fülbevalóit. Egy dologból nem enged: az árbevétel 10 százaléka a vevő által választott nonprofit szervezethez megy. Saját tőkével és barátok munkájával indult a közösségépítő szerelemprojekt, ami azóta is kitart etikus, fenntartható és vegán értékei mellet.

A The Do Nation nem csak fenntartható ruhadarabokat és fülbevalókat, de az adományozás lehetőségét is megadja fogyasztói számára. Nagy Annának, a cég alapítójának 2-3 éve még csak az volt a terve, hogy egy olyan üzleti modellt szeretne kialakítani, amiben az emberek amellett, hogy vásárolnak, hozzá tudnak járulni valami jó ügyhöz.

A magyar jótékony sör csapata idén is eladakozta teljes profitját

Egyre több cég vállalja, hogy hogy a náluk elköltött összeg egy részét nonprofit szervezetekhez juttatják el. A The Do Nation két szempontból is különleges ebben a sorban:

nem a profit, hanem egyenesen az ár 10 százaléka kerül jótékony célra.

Ráadásul beleszólást enged vásárlóinak abba, hogy a partner nonprofit szervezetek közül kinek szeretnék odaadni a termékekből befolyt összeget.

Anna elmondása szerint sose szerette, ha egy cég megszabta neki, hogy mi a jó cél, fontosnak tartja, hogy mindenki kiválaszthassa azt az ügyet, ami mögé be szeretne állni.

Nagy Anna, a The Do Nation alapítója.

Nagy Anna, a The Do Nation alapítója.

Átértékelte, mi a fontos és mi nem 

A webshop elindulása óta látja azt is, hogy más emberek is nagyra értékelik, hogy van választási lehetőségük. Többen átkattintanak a szervezetek honlapjára és tájékozódnak választásuk előtt. Nem elegendő ugyanakkor önmagában az adományozás. A termék fogja meg az embereket. A The Do Nation nem a jótékonykodást váltja ki, hanem olyan termékeket kínál melyek önmagukban is értékesek a fogyasztók számára, részben a mögöttük álló üzleti modellel.

Nemcsak termék, üzenet is.

Nemcsak termék, üzenet is.

A The Do Nation gondolatának személyes szálai Anna gyermekkoráig vezetnek vissza. Nyolc éves volt, mikor rákban elvesztette édesanyját. A történtek utáni években teljesen átértékelődött számára a világ: sok alapvetően elérhetőnek tűnő dolog – mint a megvásárolható termékek vagy az ivóvíz – változott meg a szemében.

Rájött, hogy noha mindennapos hiány ez a Földön élő tömegek életében,

a jólétben élő keveseknél még a problémát sem érzik magukhoz közel az emberek.

Későbbi tanulmányai során közelebb került a marketinghez, amiben szakmai szenvedélyre lelt, így jött rá, hogy egy márka felépítésével szeretne változást elérni. Közel érezte magához a divatot, ezért pólók és táskák értékesítésével indult neki a vállalatalapításnak.

A pandémia adta meg a kezdőlöketet 

Mindenbe egyedül kezdett bele, a befektetéstől kezdve, a partnerek felkeresésén át, a megvalósításig. A céget Hollandiában jegyezte be, mivel nem csak itt él és dolgozik munkavállalóként, de a cégalapítási feltételeket is nagyon kedvezőnek találta. A pandémia kezdete adta meg a löketet arra, hogy meg is valósítsa az addigi terveket: grafikus barátja tervezte meg a pólómintákat, barátikörével fotózást rendeztek, párja pedig a webshop felállításával támogatta, hogy a The Do Nation elinduljon 2020. június 1-én.

Fenntartható, etikus és vegán.

Fenntartható, etikus és vegán.

Az üzleti modell egyik első kihívásával a tél közeledtével szembesültek. Annának stratégiai döntést kellett hoznia: további befektetéssel bővíti a termékportfóliót melegebb ruhadarabokkal vagy teljesen más irányban gondolkodik.

Végül úgy döntött, hogy saját készítésű fülbevalókkal hidalja át a téli szezont.

Átállva a saját gyártásra jobban tudta szabályozni a felmerülő költségeket és nem csak egy üzletileg kevésbé kockázatos, de egyben szívből jövő megoldást választott. Ismét gyerekkorából merítkezett az ötlet megtalálásakor. Ahogy visszaemlékszik: „Mindig is szerettem két kézzel alkotni, ez volt az, ami képes volt kikapcsolni az agyamat. Már gyerekként is dolgoztam süthető gyurmával, persze csak úgy, mint minden gyerek. Úgy tűnik, hogy ez az, amiben képes voltam megtalálni magamat még egyszer és a fogyasztóknak is tetszett.”

Sült gyurma ékszerek a The Do Nation-től.

Sült gyurma ékszerek a The Do Nation-től.

A saját gyártású fülbevalók végül ideiglenes megoldásból állandúsult termékévé váltak, mivel nem csak személyesen, de üzletileg is jó döntésnek bizonyultak. A pólók és táskák kapcsán kihívás volt olyan beszállítót találni, aki illeszkedik Anna elképzeléseihez, azaz etikus és fenntartható módon, vegán alapanyagokból állítja elő a megrendelt pólókat. Fontos volt, hogy ne csupán a nyomtatás, de a teljes ellátási lánc ilyen értékek mentén működjön. Végül a holland Fair Wear Foundation segítségével tudott olyan vállalatok közül válogatni, akik ellenőrzik a gyártási és munkafolyamatokat az alapanyagelőállítástól a kiszállításig.

A fülbevalóknál ennél egyszerűbb volt az etikus és fenntartható működés kialakítása, csak az eszközök forrását kellett ellenőriznie. A süthető gyurma ideális alapanyagnak bizonyult: kémiai anyagként alapvetően vegán, illetve rendkívül szívós anyag, így a termékek tartósságát is biztosítja. Előállítása szigorúan szabályozott, ami könnyű tájékozódási alapot adtak Annának az új beszállító kiválasztásában.

Váratlan akadályok az adományok ügyében 

Jelenleg hat nonprofit partnere van, akiket személyesen választott ki. Kezdetben egy kettős szempontrendszer keresett potenciális kapcsolatokat. Célja az volt, hogy minél több problémát lefedjen a világban és hogy partnerei transzparensen működjenek. Meglepődve tapasztalta, hogy a kiválasztott 150 nonprofit szervezetből, összesen 15-20 válaszolt megkeresésére. Sőt, a sikeres kapcsolatfelvétel után tovább szűkült a potenciális együttműködések lehetősége, mivel több tárgyaláson, noha szimpatikusak voltak egymásnak a felekkel, a rosszul tervezhető adományt nem akarták elfogadni a szervezetek.

„Az ember azt várná, hogy minden adomány segít, főleg a mostani időkben. Ez nekem egy fájdalmas pont volt. Egy kis vállalat vagyunk, de segíteni szeretnénk”

– emlékszik vissza Anna, megjegyezve ugyanakkor azt is, hogy később rájött, nem egymást keresték ezekkel a szervezetekkel. Levonva a tanulságot úgy fogalmaz, „az volt a probléma, hogy viszonylag nagyobb szervezetekkel próbáltam együttműködni, ahol már sokat számít az, hogy a pénzügyi tervekbe is be tudják tenni ezeket az adományokat.” Végül kisebb, helyi szervezetekben talált rá jelenlegi partnereire.

Azóta The Do Nation célja, hogy reaktív maradjon a világra és közösséget építsen. Egy ilyen akcióra találtak rá a Black Life Matter ügyében is: a nyár során egy fast fashion ellenes aktivista csoport segítette bekapcsolódásukat a mozgalomba. A megmozdulás középpontjában a szolidaritás és elfogadás értékei álltak, amihez mind a hat partnerük örömmel kapcsolódott egy közös kampány erejéig.

Nem nagy cég, hanem jó közösség akar lenni a The Do Nation

Annának a jövőben sem célja sokkal nagyobbra nőni a vállalattal. Nem szeretné feladni azokat az emberi kapcsolatokat, amiket véleménye szerint igazán egy kisvállalat tud biztosítani. Élvezi, hogy képes a vállalkozás gyorsan adaptálódni ahhoz, amire vásárlói vágynak. A kialakuló közösség emellett nagyra értékeli, hogy azonnal választ kap az üzeneteire: a nagyvállalatok hosszadalmas panaszkezelése helyett, a The Do Nationnél baráti hangulatban chatelhetnek bármilyen kérdésükről.

Win-win. A The Do Nation üzleti modellje.

Win-win. A The Do Nation üzleti modellje.

Noha hisz abban, hogy egy befektető akár szakmailag is nagy segítség lehet egy vállalat számára, nem tervez egyelőre külső tőkét bevonni. Jelenleg azon dolgozik, hogy mindent visszaforgasson a cégbe és ebből építkezzen tovább. A kezdeti befektetésnek, melyet saját megtakarításaiból tett össze, a 9 hónapos működés alatt eddig 70 százaléka térült meg. Továbbra is elkötelezett egyedi üzleti modellje mellett, a jótékonyságban és az üzlet vezetésében nem tudja elképzelni, hogy kompromisszumokat kössön. A következő időszakban a működés stabilizálása és a tanulás az elsődleges számára. Elképzelhetőnek tartja, hogy a később a vevők állítsák elő a fülbevalókat, így a The Do Nation az adományozás kultúrája mellett az alkotás örömét és terjesztené a világban.

„De ez a jövő, mert nem vagyok benne biztos, hogy el fogom tudni engedni, hogy én készítsem ezeket”

– teszi hozzá Anna. A név mégis kötelez, és ez fogja a vállalatot és Annát is tovább vezetni a jövőben, hogy a The Do Nation egy olyan fogyasztói réteget építsen, akiket hajt a tettvágy, legyen szó az alkotásról vagy mások segítéséről.

A képeket a The Do Nation-től kaptuk.