rövid hír

Hiába prédikál Kína „zöld” olimpiáról, még mindig fulladni lehet a szmogtól

Forbes
2021. december 27. 3 perc olvasás

Szmogmentes, környezettudatos téli olimpiát ígért Kína 2022 februárjában. Az ország mutatói valamelyest javultak, de a szmog lepte főváros a legrosszabbra készülhet.

Javított levegője tisztaságán Peking, miután megnyerte a 2022-es téli olimpiai játékok rendezési jogát, ugyanakkor az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztériuma friss közleménye szerint a téli szmog még mindig súlyosan érinti a város lakóit – írja a Reuters.

Az igen rossz előrejelzések miatt készenléti terveket hozott létre a minisztérium, melyek szerint Peking és Hopej tartománya több környezetvédelmi intézkedést is meg kell, hogy lépjen.

Ez a pletykák szerint akár a nehézipar teljes leállítását is jelentheti a régióban januártól, azonban az ilyen drasztikus lépéseket egyelőre cáfolja a Minisztérium.

A Kínát kritizáló hangok már 2015-ben, a téli olimpia következő helyszínének kihirdetésekor felerősödtek: a nehézipar dominálta régióban ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a játékokat teljesen beárnyékolja a szmog. Akkor Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke ígéretett tett egy „zöld” olimpia megrendezésére, ami Hopej tartomány ipari gazdaságának fejlesztését, átalakítását is jelentette volna.

Azóta a kínaiak több ezer hektár fát ültettek Pekingben és a szomszédos tartományban, szél- és naperőműveket telepítettek, valamint több száz vállalatot költöztettek át máshova.

„Érezni a különbséget, pár évvel ezelőtt erős allergén tüneteim is jelentkeztek a légszennyezés miatt, de ma már a sípálya légminősége a külföldi pályákéval vetekszik” – mondta a 26 éves amatőr síelő a hírügynökségnek a Pekingtől 200 km-re található Zhangjiakou síterepről, ahol a város a sí- és snowboard versenyszámokat fogja tartani.

Zöldülnek az épületek, de az ég továbbra is szürke

A zöld olimpia jegyében a szervezők az épületek energia-ellátását is figyelembe veszik: a kormány által rendezett sajtótúrán arról számoltak be, hogy a játékokat megrendező 26 épület mindegyikét száz százalékban megújuló energiával üzemeltetik majd, valamint 700 hidrogénmeghajtású járművet is forgalomba állítanak a szervezéshez.

Peking levegőminősége azonban még mindig jelentősen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elfogadható értéke mögött kullog, körülbelül nyolcszor nagyobb a légszennyezés a megengedettnél.

„Kína sok érmet nyerhet a téli Olimpián, azonban a szmog miatt a játékok veszélyes vizekre evezhetnek” – nyilatkozta a washingtoni székhelyű Nemzetközi Kínai Környezetvédelmi Alap.

Borítókép: Zhang Kaiyv // Unsplash