Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így kezdtem el otthon növényi tejet készíteni magamnak egyszerűen – de megéri-e?

Mennyire olcsó, kényelmes és egyszerű kiváltani a hagyományos tejet házilag készített, növény alapú változattal? Kipróbáltuk, megnéztük, elmondjuk!

Évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy magyarok tömegei fogyasszanak növényi alapú italt a hagyományos, állati eredetű tej kiváltására, azonban ma már itt tartunk.

Növényi tej
Növényből is lehet tejet készíteni. Fotó: Rosenstein & Söhne

Számos indoka lehet annak, hogy valaki miért dönt úgy, hogy mellőzi a jószágból, jellemzően tehénből vagy ritkább esetben kecskéből származó fehér nedűt.

Ennek hátterében állhatnak egészségügyi okok, tehát hogy valaki például laktózérzékenység miatt puffad, rosszul van a tejtől. Emellett előfordul, hogy valaki egyszerűen nem szereti annak illatát, ízét, valamint egyre gyakoribb, amikor szimplán belső, morális elhatározásból születik ilyen döntés. Ez utóbbi csoportba tartoznak azok, akik szerint a nagyüzemi állattartás kegyetlen, és az élelmiszeripar kizsákmányolja a jószágokat. És nem csak azzal, hogy kis helyen összezárva tartja, hanem hogy a hozam növelése miatt tele is pumpálja őket különféle hormonokkal.

Mire jó a növényi tej?

Sokan el sem tudják képzelni az életüket tej nélkül, és sokkot kapnak a gondolatától is annak, hogy helyette növényi alapú itat fogyasszanak. Pedig az igazság az, hogy ez kiváló tejpótló alternatíva lehet, hiszen rendkívül széleskörűen felhasználható. Amellett hogy fogyasztható közvetlenül, lehet belőle kakaót, habarást készíteni, alkalmas sütéshez-főzéshez, és sütemények, turmixok alapanyagául is szolgálhat.

Növényi tej
Akár meleg ételek is készíthetőek belőle. Fotó: Vegital

Miből készül?

Készíthető hüvelyesből, például szójából, gabonából (árpa, köles, rizs, tönköly, zab stb.), álgabonából (hajdina, quiona stb.) csonthéjasokból (dió, kókusz, mandula, kesudió, mogyoró stb.) vagy magokból (napraforgómag, szezámmag, tökmag). Tehát többféle növényi alapanyagból lehet tejhelyettesítőt gyártani, és ebből fakadóan ízüket és tápanyagukat tekintve többé-kevésbé eltérnek egymástól és természetesen az állati eredetű tejféléktől is.

A növényi italok jellemzően kisebb fehérjetartalommal rendelkeznek, általában kevesebb zsírt tartalmaznak, a bennük található zsírsav ráadásul telítetlen, és a koleszterin is hiányzik belőlük.

A készítésük során az alapanyagot meg kell darálni, főzni, pépesíteni, passzírozni majd többször leszűrni. Ezt követően keletkezik egy alapvetően fehér(es árnyalatú) lé, ami tulajdonképpen maga a növényi tejnek nevezett dolog.

Hogyan juthatunk hozzá?

Amikor valaki elhatározza, hogy leváltja az állati tejet, akkor az esetek túlnyomó többségében elsőként a boltokban található, hasonló kiszerelésű, azaz dobozos növényi tejpótlékokhoz nyúl. És ebben a pillanatban minden bizonnyal kap egy kisebb sokkot, hiszen ezen termékek általában két-háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos társaik. Ráadásul értelemszerűen tartalmaznak egy csomó olyan adalékanyagot, ami a tartósságot szolgálja, de amit senki akar feltétlenül magába injektálni.

Növényi tej
Bárki megveheti a növényi tej gyártó gépeket. Fotó: Fotó: Rosenstein & Söhne

Na, és ilyenkor születik meg az emberben a gondolat, hogy akkor inkább elkészíti otthon, amire egyébként van is lehetőség. A hagyományos módszer nem tűnik bonyolultnak, hiszen kell hozzá egy tűzhely vagy főzőlap, botmixer és szűrő. Azonban ez az eljárás elképesztően időigényes, rengeteget kell pepecselni, iszonyat mennyiségű mosogatnivaló keletkezik, szóval egy alkalom után általában sokak kedve el is megy az egésztől. Velem is ez történt, és ezért határoztam úgy, hogy szintet lépek, és veszek egy otthoni növényi italkészítő gépet.

Néhány cég észrevette ugyanis, hogy komoly igény van az ilyen típusú termékekre, és így néhányan be is emelték kínálatukba e masinákat, amelyekről azt ígérik, hogy segítségükkel bárki csinálhat otthon egyszerűen, saját ízlésének megfelelő tejpótlékot.

Ehhez ugyanis papíron nem kell mást tenni, mint betenni a kiválasztott alapanyagokat, megnyomni egy gombot, és a többit a gépezet elvégzi.

Mit tud egy ilyen gép?

A vásárlás előtt irgalmatlan mennyiségű blog- és fórumbejegyzést elolvastam, megnéztem egy rakat videót, kikértem a fekete öves vegán ismerősök véleményét, és végül a Vegital Silver nevű masina mellett tettem le a voksomat. A székesfehérvái Vegital egyébként már szerepelt a Forbes.hu-n: tavaly írtuk meg Halászi Ildikóék cégének sztoriját. Többek között azért is, mert ezzel lehet smoothie-t, lekvárt, gyümölcslevet vagy akár bébiételt is készíteni, de tudok olyanról is, aki levest főz benne.

Külső, kialakítás

A szálcsiszolt fémburkolatú, 1,3 literes masinát első pillantásra könnyű összekeverni egy vízfőzővel. A méretek is nagyjából stimmelnek, ám a súlya lényegesen nagyobb, hiszen ez tartalmaz egy viszonylag nagy teljesítményű daráló, aprító alkatrészt is. A tetején található egy ikonokkal és feliratokkal megtámogatott, érintésérzékeny kezelőpanel, valamint egy LCD kijelző.

Használat

Tényleg nem kell mást tenni hozzá, mint bepakolni a szükséges alapanyagokat, a szükséges mennyiségű folyadékot, kiválasztani a már említett vezérlőpanelen az étel típusát, megnyomni a gombot, és ezzel kész is vagyunk. A szerkezet elkezd zümmögni, majd nagyjából fél óra múlva csipogni kezd, így jelezve, hogy befejezte a munkáját. Ekkor nincs más feladat, mint leszűrni, lenyomkodni (a dobozába is pakolnak ehhez szükséges kiegészítőket), és máris fogyasztható az ital. A manuális szűrésre azért van szükség, mert ezt már nem tudná a gép elvégezni magától, hiszen egy liternyi növényi lé mellett durván egy maréknyi hátramaradt pép keletkezik.

Növényi tej
A kezelés pofonegyszerű.

A használata tehát pofonegyszerű, és az remek, hogy tényleg mindenki a saját ízlésének megfelelő italt készíthet. A már kész végterméket utólag még akár más hozzávalókkal, például csokival, fahéjjal ízesítheti, amiket a turmix program használatával keverhet el benne teljesen homogénre. Rengeteg recept megtalálható az interneten, a citromos-vaníliás rizs italhoz például 50 g basmati rizs, 36 g kókuszreszelék, 30 ml Olajessimo, 40 g eritrit, 1 kiskanál glicin, 1 g himalája só, 1 egész bio citrom héja, 1 egész vanília rúd kis darabokra vágva és víz szükséges.

Személyes tapasztalatok

Az remek, hogy az így létrejövő ital gyakorlatilag finomabb, mint a gyári, bolti, dobozos termék. Ráadásul lehet tudni, hogy mi és milyen állapotban került bele, hiszen az összes összetevőt a felhasználó adja hozzá. Én ezeket egyébként csomagolásmentes boltból szerzem be, tehát elzarándokolok a dobozkáimmal, veszek egy adag kesudiót, mandulát, hajdinát, kölest, miegymást. Máshonnan már újítottam datolyát, amivel a finomított cukor váltható ki, és így még (annyi) szemetet sem termelek ezzel az egész otthoni növényi tej gyártással, ami még szimpatikusabbá teszi az egészet.

Növényi tej
Ez a pohár “tej” kesudióból készült.

Én korábban nagy tejivó voltam, napi fél litert simán benyomtam, és mivel a tehén nem fér el a szobában, ezért értelemszerűen mindig üzletben vásároltam. Eleinte kicsit tartottam ettől a növényi ital dologtól, de pikk-pakk meg lehet szokni, az évtizedeken át fogyasztott tejet pár nap alatt sikerült elengedni, mindenféle trauma nélkül, és egyáltalán nem is hiányzik.

Pénzügyek

Az általam vásárolt ketyere nem olcsó, durván 45 000 forintba kerül, és ennél csak drágábbak vannak, legalábbis ennél a cégnél. Viszont minden egyes literen nagyjából átlagosan 500 forintot lehet spórolni, tehát körülbelül egy év alatt simán visszahozza az árát, ez után pedig már csak „hasznot” termel.

Tehát tény, hogy elsőre kicsit talán nagy költségnek tűnik, de valójában egy ilyen eszköz meglehetősen jó befektetés.

Senkit sem akarok meggyőzni, téríteni pedig pláne nem. Mindenki azt eszik, és úgy, ahogy akar, de azt teljesen őszintén mondhatom, hogy a növényi tej király dolog, segíthet az emésztési problémákon, és mióta leálltam a tehéntejjel, csökkentek az allergiás tüneteim, szóval számomra egyértelműen jó döntésnek bizonyult a váltás. Egy próbát mindenkinek megérhet a dolog, mindenki tehet néhány kísérletet a bolti, gyári italokkal, és ha nem jön be, akkor még mindig vissza lehet térni a tehénkékhez.

Oszd meg!