klíma
Fotó: Szélerőművek Alsó-Szászországban
rövid hír

Németország 2030-ra teljesen klímasemleges lehet

Forbes
2021. június 29. 2 perc olvasás

Ráadásul nem egy környezetvédelmi szervezet, hanem a kormányzó konzervatívok szakértői jutottak erre a következtetésre.

„A jó klímapolitika az autózást, az elektromosság és a fűtés használatát olcsóbbá teheti Németországban, emellett az energiafelhasználást is klímasemlegessé teheti” – áll a Klima Union nevű német kormányzati szervezet napokban kiadott állásfoglalásában.

A Klima Uniont a szocialista SPD-vel nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU négy politikusa alkotja – tehát ezúttal nem egy zöld szervezet noszogatja a politikusokat, hanem az EU egyik legfontosabb tagállamának legfelsőbb vezetésében ismerik el, hogy 2030-ig Németország reális célként tűzheti ki maga elé, hogy száz százalékig megújuló energiaforrásokból fedezze az energiaigényét. A Klima Uniont részben azért is hozták létre, hogy a Párizsi Klímaegyezményben kitűzött célok elérését segítse.

63 milliárd euróval olcsóbb

Németország az állásfoglalás szerint akár 63 milliárd eurót is megtakaríthat évente, ha megszabadulna az import energiától, és minden igényét hazai megújulókból elégítené ki.

Ez különösen azért fontos megállapítás, mert a szeptemberi választások előtt a kampányban előszeretettel vádolják azzal egymást a politikusok – különösen a Zöldeket –, hogy a fogyasztókkal akarják megfizettetni a klímavédelmi célok elérését.

Robog a kampány

Az állásfoglalás készítői nem tagadják, hogy nem véletlenül időzítették a kampányidőszakra az anyag megírását. Ugyanakkor állítják, az abban foglaltak éppen a 2025-ig tartó következő kormányzati ciklus sarokkövei lehetnek a klímakatasztrófa elleni harcban.

A Klima Union egyik tagja, Heinrich Strößenreuther szerint emellett a cégeket deregulációval, a fogyasztókat pedig olcsóbb élettel kecsegtetik a lehetséges átállással.

Németország a fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után döntött az atomenergia teljes kivezetése mellett, amelyhez Energiafordulat címmel programot is tervezett. Az ott is tapasztalt időjárási szélsőségek sokkal intenzívebben képezik a közbeszéd tárgyát, mint itthon.

A szeptemberi választásokon is ez az egyik legfontosabb téma, az ezt leghatározottabban és legrégebb óta képviselő Zöldek tavasszal kiemelkedően szerepeltek a közvélemény-kutatásokban. Azóta visszaestek, de elemzők szerint még mindig az a legvalószínűbb, hogy bekerülnek egy újonnan alakuló kormánykoalícióba.

Borítókép: Szélerőművek Alsó-Szászországban Fotó: Philip May / Wikimedia