Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már külföldön is terjeszkedik a magyar egyetemisták ételmentő startupja

A Munch ételmentő startupot tavaly alapította négy lelkes egyetemista, akik arra a problémára keresték a választ, hogyan kerülhetne minél kevesebb jó minőségű étel a kukába. A társadalmi vállalkozás alkalmazását már több mint 80 ezren töltötték le, a Cápák közöttben mind az öt cápa befektetett a cégbe, szerepeltek a Forbes címlapján és most Romániában is elindultak.

A Munch applikációjában a vendéglátóhelyeken, cukrászdákban, pékségekben megmaradt azon ételeket lehet lefoglalni, amelyek jobb híján eddig a kukába kerültek, mert aznap már nem tudták eladni, és másnap sem lehet értékesíteni őket. Az appban legalább 40, de sokszor ennél nagyobb kedvezmény is van az ételcsomagokra.

A Munchnak nincsen saját kiszállítási rendszere, ezért a lefoglalt ételekért magunknak kell elmenni egy meghatározott idősávon belül. Ez általában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének utolsó egy–két órája. 

A Cápák között című üzleti reality műsorban a befektetők, Tomán Szabina, Balogh Petya, Moldován András, Balogh Levente és Lakatos István, fejenként 3-3 millió forinttal szállt be 300 millió forintos cégérték mellett, vagyis összesen 5 százalékot kapnak a startupból.

A Munch csapata // Fotó: Munch

A cápák mellett még angyalbefektetőként az itthon évtizedek óta aktív Ieurope Capital alapító-vezetője is, Czirják László és Torkel Fagrell, svéd kockázati angyalbefektető is beszállt a cégbe. Ezzel idén 100 ezer eurónyi befektetést vont be az ételmentő startup.

A befektetésből az országos és a külföldi terjeszkedésen dolgoznak az alapítók. A startup forbes.hu-nak eljuttatott közleménye szerint a Munch 11 magyar város mellett már Romániában is elérhető.

Az első külföldi Munch csomagokat Kolozsváron szerezhették be az app használói. A követhető helyszín Marosvásárhely lesz, ahol július végétől lehet majd ételt menteni.

Perepelica Kirill, Wettstein Albert, Zwecker Bence és Zsoldos Botond, az ételmentő app alapítói a Forbes idei 30 sikeres magyar 30 alatt összeállításán, és a magazin májusi címlapján is szerepeltek.

Borítókép: Sebestyén László 

Oszd meg!