Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Minden szempontból képes a megújuló energia arra, hogy kiszorítsa a fosszilis energiát 2035-re

Potenciálisan a nap- és szélenergia akár a százszorosát képes produkálni a globális energiaigénynek, az áruk pedig olyan gyorsan csökken, hogy kiszoríthatják a fosszilis energiát 2035-ig.

A kutatást a brit Carbon Tracker nonprofit végezte, az eredményekről a Forbes.com számolt be. A kutatás szerint a nap- és szélenergiában megvan a potenciál arra, hogy több ezer petawatt órányi (PWh) energiát termeljen évente. A globális energiaigény összesen 27 petawatt órán áll. A tanulmány írói állítják, ha a világon mindenki átállna arra, hogy napenergiából nyeri az energiát, csupán 450 ezer négyzetkilométernyi földterület lenne szükséges a panelekhez,

ez kevesebb, mint amennyit most igénybe vesznek a fosszilis energiát előállító óriások.

A nonprofit ezekkel az eredményekkel azt állítja, hogy vége a fosszilis energia korának.” Ha az árak továbbra is ilyen ütemben változnak, a megújuló energia kiszoríthatja a nem megújulókat a világpiacról a 2030-as évek közepére, 2050-re pedig teljesen átveheti a helyét.

A tiszta energia elérhetősége azért is fontos, mert a geopolitikai helyzetet is átalakíthatja: milliókkal többeknek lesz elérhető az energiaellátás a fejlődő országokban, nem lesznek kiszolgáltatottak az olaj- és földgázimportnak.

A Fehér Ház 2035-re kibocsátásmentes amerikai energiaszektort akar

Nem ez az első kutatás a napenergia előnyeiről, az International Energy Agency korábban már megállapította, hogy a történelem legolcsóbb energiaforrása a napenergia.

Az ára 82 százalékkal csökkent az előző évtized során.

Egyelőre a rendelkezésre álló napenergia 0,01 százaléka van kihasználva, míg a szélenergia 0,16 százalékával történik ugyanez.

Mindeközben a fosszilis energiába fektetett összegek egyre kevésbé térülnek meg: 2012 és 2020 között 640 millió dollárnyi befektetésnek, amit fosszilisenergia-cégekree fordítottak, 123 milliárd dollárral csökkent az értékelése.

A teljes jelentés itt elérhető. 

Borítókép: American Public Power Association // Unsplash

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."