Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Markus Spiske / Unsplash

Mi az az IPCC és miért most a legfontosabb a friss klímaváltozásról szóló jelentésük?

A Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) hatodik értékelője a klímaszakértők szerint az utolsó jelentés, ami után még van lehetőségünk megakadályozni a visszafordíthatatlan klímakatasztrófát.

A több száz klímatudós több ezernyi tanulmánya három évtizedes kutatásokon alapszik. A rengeteg anyag az elmúlt két hétben egyetlen üzenetté forrt össze: kifutunk az időből.

Az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn kiadott jelentése szerint a döntő pillanatban vagyunk és sürgősen cselekednünk kell az éghajlat védelméért. A jelentés szerint ha tovább folytatjuk a klíma- és természetpusztító tevékenységeket, a század végére 2-3 fokos hőmérséklet-emelkedés állhat be, ami felmérhetetlen következményekkel járhat.

Extrém időjárási körülmények, összeomló jégtakarók, változó óceáni áramlások – minden idők legkomorabb figyelmeztetését adták ki hétfőn a világ vezető klímatudósai, amit a forbes.hu is szemlézett.

A tanulmány azonban így is próbál optimista maradni, a szakemberek szerint ugyanis ha az elkerülhetetlen plusz 1,5 Celsius fokos limitet nem lépjük át, akkor elkerülhetjük az igazán jelentős klímaváltozást és annak beláthatatlan hatásait.

A tudósok megállapították, hogy a globális hőmérséklet katasztrofális hatásaihoz vezető hőmérsékletváltozást csak akkor tudjuk megakadályozni, ha még ebben az évtizedben drasztikuson csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Eddigi legsürgetőbb jelentését adta ki az ENSZ a klímaváltozásról

Mi az az IPCC?

A szervezet a világ vezető klímaszakértői testülete. Az 1988-ban alakult IPCC feladata, hogy átfogó jelentéseket készítsen az éghajlati ismereteink állapotáról. Első, 1990-ben készített tanulmányuk már figyelmeztetett az üvegházhatást okozó gázok növekvő kibocsátásának lehetséges következményeire. A jelentés hatással volt az ENSZ 1992-es Éghajlatváltozási Keretegyezményére, ami a 2015-ös párizsi megállapodás elődjének tekinthető.

Azóta körülbelül hétévente készítenek jelentéseket, a hétfői a hatodik értékelőjük volt már. Hétfőn a tanulmány első része jelent meg, ez az éghajlatváltozás fizikai alapjaival kapcsolatos ismereteinkkel foglalkozik. Jövőre érkezik a két további részlet, ezek az éghajlati válság hatásaival, valamint a hatások csökkenésének módjával foglalkoznak majd.

Minden jelentés több ezer oldalas, és a klímarendszerről tudható emberi ismeretek teljes spektrumát képviseli.

Az üzenetek mégis csupán pár kulcsfontosságú mondanivalóra redukálódnak, ezeket egy kéthetes tudományos találkozón vitatják meg a szakma legnagyobbjai. Az ENSZ és a Meteorológiai Világszervezet alapította IPCC szabályai szerint ebbe a szakaszba a kormányokat is bevonják, így nemcsak természettudományos, de politikai konszenzus is áll a jelentés mögött.

Emiatt korábban támadták is a szervezetet, mivel egyes tudósok szerint így bizonyos üzenetek háttérbe kerülnek és mellőzve vannak. Ugyanakkor a kormányok így nem hagyhatják figyelmen kívül az általuk is jóváhagyott megállapításokat.

Ürge-Vorsatz: sok változást már nem lehet visszafordítani

Ürge-Vorsatz Diána az IPCC harmadik munkacsoportjának az alelnöke, a klímaváltozás és a felmelegedés mérséklésének kérdésével foglalkozik. A jelentés összeállításában ugyan nem vett részt, de a jelentésről szóló szakmai vitában igen. A Másfélfok sajtóklubjának vendégeként arról beszélt, hogy mi mindenre érdemes figyelni a jelentésben. A beszélgetés a 444 is szemlézte.

Szerinte az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali és drasztikus csökkenése nélkül nem lehet megakadályozni a 1,5 fokos melegedést, de jó kérdés, hogy a politikai szándék is megvan-e ehhez.

Ürge-Vorsatz szerint nem kérdés, hogy a felmelegedést az emberi tevékenység okozta, a Föld klímája az 1850-es évektől kezdett jelentősen emelkedni. Úgy látja, a jelentés alapján egyértelmű, hogy sok változást már nem lehet visszafordítani, de a folyamatok lassíthatók, illetve akár meg is állíthatóak, de ehhez a szén-dioxid és a metán kibocsátásának nagy léptékű és fenntartatott csökkentése kell, méghozzá azonnal.

A kép 2009-ben készült Kaliforniában, de akár idén is fotózhatták volna. 2021 nyarán világszerte jelentős erdőtüzek tombolnak. Fotó: Anthony Citrano / Flickr

A klímatudós szerint fontos, hogy felismerjük, nagyon rossz a helyzet és támogassuk a döntéshozókat a radikális lépésekben. Hozzátette, az egyéni szintű lépések is fontosak, de a komoly változáshoz (és itt hangsúlyozta, hogy ez a magánvéleménye) rendszerszintű változások kellenek.

Ürge-Vorsatz úgy látja, hogy a világ gazdaságai egyelőre nem tudják megakadályozni a másfél fokos emelkedést, és ha ez így marad, annak messzemenő hatásai lesznek.

Példaként az idén nyáron tapasztalt hőhullámokat, esőzéseket és erdőtüzeket említette, amik egyfokos melegedés mellett mentek végbe. Szerinte az extrém időjárás a melegedés mértékével együtt egyre gyakoribb lesz.

Ürge-Vorsatz Diána: Itt már rég nem a jegesmedvékről van szó

Az idei gyűlés más volt

Az idei találkozó, hasonlóan a korábbiakhoz, szintén kéthetes volt, de a covid miatt a személyes találkozókat az online értekezletek váltották fel.

A The Guardian cikke szerint az IPCC korábbi ülésein a vezető tudósok sokszor kócosan, borotválatlanul jelentek meg, és a vezetők (akik között a férfiak aránya jelentős volt) sokszor kézzel írt jegyzetekkel lóbálva mantrázták a következtetéseiket. Most mindent videón bonyolítottak le, elektronikus értekezleti rendszerek által.

„Így is fárasztó volt” – mondta Paola Arias, a kolumbiai Antioquiai Egyetem docense és az IPCC vezető szerzője. „Világszinten együtt tudtunk működni, ami jó dolog, mert mindenki felszólalhatott. Ugyanakkor a különböző időzónák miatt valamikor hajnali 2-3-kor kezdődött egy megbeszélés, míg egy másikat a nap végén tartották.”

Joeri Rogelj, a londoni Imperial College Grantham Intézet klímakutatási igazgatója, miután vasárnap tájékoztatta a világsajtót a jelenésről, kirohant vásárolni, mert a két hét alatt nem jutott el egy boltig.

Az utolsó esély

Miután a jelentés egésze jövő év elején elkészül, az IPCC munkája folytatódik tovább a megszokott kerékvágásban. A kutatók dolgozatokat nyújtanak be szakértői értékelésekre és a tudományos folyóiratokban való közzétételre. Az IPCC vezető szerkesztői  kiválasztják a legjelentősebbeket  további vizsgálat céljából, amik akár a hetedik jelentés alapját is jelenthetik. (A következő IPCC-jelentés csak az évtized végén fog megjelenni.)

Egy jelentős különbség biztosan lesz a mostani és a következő között: a klímatudósok szerint ez az utolsó IPCC-jelentés, amikor még van lehetőségünk megakadályozni a totális klímakatasztrófát.

Kép: Markus Spiske / Unsplash


Oszd meg!