Zöld

Környezetbarát ajándékötletek tudományos előadóktól

Forbes
2021. december 12. 4 perc olvasás

Mit tegyünk, hogy az ünnepeket, ami hagyományosan a nagy fogyasztás időszaka is, ne csak a pénztárcánk, de a bolygónk se nyögje meg? A globális konferenciasorozat, a Ted előadóinak tippjei.

Víz- és levegőszennyező fast-fashion, fosszilis tüzelőanyag-alapú műanyagjátékok, erdőirtásért felelős édességek, és akkor a szállításból fakadó szén-dioxid-kibocsátásról még nem is beszéltünk. Ajándékozni sok esetben hatalmas ökológiai lábnyommal jár.

Egy kis kreativitással mégis van mód arra, hogy amellett, hogy jó ajándékokat adunk, még a kollektív környezetünknek se ártsunk.

A Ted arra kérte előadóit, hogy osszanak meg olyan környezettudatos ajándéktippeket, amik hozzájárulnak egy fenntarthatóbb ünnepi szezonhoz. Mi most hatot mutatunk meg, a teljes lista itt.

1. Digitális előfizetés, hogy az elme, a test és a lélek is jól járjon

Egy éves digitális előfizetéssel sok módon kedveskedhetünk, Monica Araya (előadása a Teden: Hogyan méregtelenítik a városok a közlekedést?) szerint ez lehet egy nyelvtanulós online kurzus, ami más kultúrákkal hoz közelebbi kapcsolatba, egy tánckurzus, ami testileg és lelkileg is csodákra képes, vagy egy digitális magazin. Utóbbi jól kiszakíthat minket ebből a kihívásokkal teli világból, ahol igenis nagy szükség van még a szépirodalomra és az ismeretterjesztésre. Egyébként a Forbes-ra is elő lehet fizetni.

2. Felújított régiségek

Kim Preshoff (Ted előadása: Miből készült az okostelefon?) kedvenc klímabarát ajándékai a felújított régiségek, szerinte csodás ajándék, hogy a múlt egykori tárgyait új formában adjuk tovább. Nálunk hasonlóval foglalkozik a Nem is kacat, akikről a Forbes 2018 novemberi számában írtunk.

3. Várostérkép

Igazi bolygóbarát ajándék egy adott város térképe, amin akár kedvenc helyeinket is bejelölhetjük, legyen szó parkokról, kilátókról, épületekről vagy üzletekről. A térkép lehet papír vagy digitális, de plusz pont, ha a helyi térképboltból vagy antikváriumból beszerzett régi típus. Ezt egy jó kerettel még stílusosabbá lehet tenni.

Robert Muggah (Ted előadása: A városokat fenyegető legnagyobb kockázatok – és néhány megoldás) szerint a térképek által az emberek ismét felfedezhetik természeti és épített környezetük elképesztő sokszínűségét, támogathatják a helyi vállalkozásokat és mivel helyben maradnak, még az ökológiai lábnyom is csökken.

4. Egy helyi színház vagy könyvesbolt támogatása

A helyi színházjegy amellett, hogy az egyik legkörnyezetkímélőbb ajándék még a közösséget is erősíti, ha közös programként adjuk a jegyeket. Andri Snær Magnason (Ted előadása: Időben és vízben) azt javasolja, hogy könyvet egy helyi szerzőtől és egy helyi könyvesboltból érdemes vásárolni. A könyv előnyeit talán kár is ecsetelni: akár évtizedekig kitarthat és soha nem avul el. Továbbadható, nem gonosz algoritmusok futtatják, nem figyeli a viselkedésedet, és nem gyűjti az adataidat. Egy jó könyv lehetővé teszi, hogy elmerülj mások elméjében, és bizonyos esetekben az egész életedre hatással lehet.

5.  Karbonsemleges divat

A divatipar aránytalanul negatív hatással van a környezetre: vízszennyezésünk 20 százalékáért, szén-dioxid-kibocsátásunk 10 százalékáért felel, nem beszélve arról, hogy minden alkalommal, amikor mosunk hozzájárulunk a mikroműanyag-szennyezéshez. Angel Chang (Ted előadása: Hogyan segíthetik az ősi textíliák a jövőt?) saját céget épített a környezetbarát divatra, de létezik már hasonló magyar megoldás is.

Ruha-Airbnb-t épít egy magyar lány Hollandiában, a körforgásos gazdaságra alapozza

6. Workshop vagy kurzus

Rumaitha Al Busaidi (Ted előadása: Nők és lányok, részesei vagytok a klímamegoldásnak) nincs is jobb ajándék valakinek, mintha fejlesztheti képességeit, bátorítást kap és új dolgokat tanulhat. A tanulás tárgya lehet gyakorlatias (például egy főzőtanfolyam), vagy készségfejlesztő is, amin például megtanulható, hogy viselkedjünk egy válsághelyzetben.

Világújdonság a Dob utcából – hamarosan Barcelonában, Athénban vagy akár Stockholmban is