Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Konyhai hulladékból ajánl recepteket az Ikea – itt a szakácskönyv

Az észak-amerikai séfek közreműködésével készült online szakáncskönyv ötven receptjének főszereplői azok a konyhai hulladékok, amiket már egyébként kidobnánk.

A könyv arra szeretne rávilágítani, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek például a banánhéjban, a retek zöldjében, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni – írják a könyv szerzői az előszóban. Szerintük ezek az apróságok újdonságot hozhatnak az ember életében.

Nemcsak receptekből áll a könyv

Az ötven recept között a desszertektől kezdve a főételig szinte minden típusú fogás megtalálható. A receptgyűjteményben olyan alapanyagokat is felhasználnak, mint

  • az almamag
  • a répából, retekből, vagy fehérrépából kinövő levelek
  • a banánhéj.

Az online könyvben arra is vannak ötletek, hogy mit kezdjünk azokkal a zöld hulladékokkal, amik már emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ugyan olvashatunk a komposztálásról is, de a könyv egyéb ötleteket is ad.

  • hogyan termesszünk a levágott zöldségvégekből új növényt
  • hogyan használható a tojáshéj, mint vízkőoldó
  • hogyan készítsünk uborka maradékból rovarriasztót?

A 111 oldalas Scrapsbook ingyenesen letölthető.

Az Ikeában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fenntarthatóság. Ahogy korábban a Forbes.hu-n megírtuk, a magyar Ikea Fenntarthatósági Pont (Circular Hub) néven olyan helyszínt alakít ki az áruházakban, ahol az újrahasznosítás és a másodkézből származó, kedvező áron kínált bútorok korábbinál is szélesebb választékával szeretne még több vásárlót elérni.

IKEA: jönnek a fenntartható pontok a magyar áruházakban, közben az áruhiány megoldásán is dolgoznak

Korábban bemutattuk Georgina Wilson-Powell brit újságíró Tényleg zöld? című könyvét is, ami a magyar Forbes tulajdonosainak könyvkiadója, a a Barecz & Conrad Books kiadásában jelent meg. A könyv szintén ad ötleteket arra, hogy hogyan lehet a leginkább csökkenteni a háztartási zöld hulladékot.

A legzöldebb választás az, ha visszafogod a fogyasztásodat – 8 jó tipp arról, hogy hogyan tehetünk valóban a környezetünkért

Fotó: Igor Miske // Unsplash

 

Oszd meg!