Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már a hegyvidéki erdőket zabálja fel a délkelet-ázsiai mezőgazdaság

Példátlanul nőtt a szénkibocsátás az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt Délkelet-Ázsiában egy friss kutatás szerint, amelyről az MTI számolt be.

Délkelet-Ázsiában mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdaság intenzifikálására 2001-2019 között, aminek jelentős részét felégetéssel hódítottak el a természettől. Emiatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. Emlékezetesek a NASA-felvételei, ami a 2019-re végletekbe csapó erdőpusztítást mutatta be.

A sötétebb területek a NASA műholdjai által mért szén jelenlétét mutatja a légkörben. Forrás: NASA

„A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt”

– mondta Dominick Spacklen, a Leedsi Egyetem professzora, bemutatva a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányukat, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy immár a hegyvidéki területeken is irtják az erdőt.

A táblásabb szerkezetű területek a már művelés alá vont, a sötétebb zöld a még meglévő erdők, amiket a szélükön lángoló területek határolnak. Forrás: NASA

Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki, derült ki műholdas adatok elemzéséből.

„Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erőirtás határai egyre magasabbra tolódnak.

Elvesztésük nagy csapás a természetre és felgyorsítja a klímaváltozást”

– magyarázta Spacklen.

Borítókép: Borneó füstje beterítette a Csendes-óceán térségét 2019-ben. Forrás: NASA

Oszd meg!