Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Összeomolhat a Golf-áramlat és vele együtt bedőlhet az éghajlatunk is

Egy friss tanulmány szerint a Golf-áramlat működéséért felelős tényezők jelentősen változtak. Az óceáni áramlat összeomlása sokkal közelebb lehet, mint eddig gondolták.

A tanulmány szerint akár évtizedeken belül leállhat a karibi térségből Európa partjaihoz meleg tengervizet szállító Golf-áramlat.

Már így is az elmúlt 1600 év leglassabb tempójában viszi a vizet, de most már közel került ahhoz, hogy teljesen leálljon. Ha ez megtörténne, az globális katasztrófát okozna – írja a Guardian

Indiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában kevesebb eső esne, Európában lehűlne a hőmérséklet és még pusztítóbb viharok kerekednének, Észak-Amerika keleti partjainál megnőne a tengerszint.

Még az amazonasi esőerdőkre és az antarktiszi jégpáncélra is hatással lenne a Golf összeomlása, és a mezőgazdaságot is tönkreteheti.

A Golf-áramlat a trópusokon kezdődik, ahol a víz nemcsak felmelegszik, de a párolgás miatt megnő a só koncentrációja is. Ez a víz az Egyesült Államoktól indulva észak-kelet felé, Európa felé folyik. Miközben folyamatosan hűl, egyre sűrűbb lesz, Grönlandhoz érve pedig már annyira sűrű, hogy mélyen a felszín alá süllyed.

Az útja során a víz egy része keveredik más tengeri áramlatokkal, amelyek a globális, úgynevezett termohalin cirkuláció részét képezik. Ez az a cirkuláció, ami

központi szerepet játszik a Föld hőjének elosztásában és az időjárási minták szabályozásában.

A tanulmány szerint amíg a szükséges hőmérséklet és sótartalom megvan, addig a keringés a fizikai törvényszerűségek miatt nem fog leállni. Az éghajlatváltozás miatt azonban felborulhat az egyensúly.

Niklas Boers, a potsdami klímakutató intézet tudósának hasonlatával a Golf olyan, mint egy két lábán hintáztatott szék, és ha túl sokat hintáztatjuk, akkor csúnyát eshetünk.

Borítókép: Nora Fries Waldekrantz // Flickr

 


Oszd meg!