Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

15 millió euró ultragyors elektromosautó-töltőkre

15 millió eurós befektetési kört jelentett be hétfőn az Electra, az ultragyors elektromosautó-töltők hálózata. Ez a legnagyobb magvető befektetés Franciaországban eddig ebben az évben. A cél a gyorsabb elektromobilitásra váltás, és egy ezer egységből álló ultragyors töltőhálózat kiépítése 2030-ig.

2020-ban a francia elektromosjármű-piac 180 százalékot növekedett, miközben a hagyományos meghajtású járművek piaca 25 százaléknyit zsugorodott.

A további növekedést jelentősen hátráltatja az infrastruktúra hiánya.

Erre a problémára kínál megoldást a 2021-ban, 15 dolgozóval Párizsban alapított Electra. A startup számításai szerint 2030-ban éppen annyi időbe telik majd újratölteni egy e-autót, mint ma egy benzinest.

Az Electra töltőállomásai már most is megtalálhatók szerte Franciaországban, elsősorban plázák, szupermarketek, hotelek közelében. Többségük mellett étel-ital vásárlási lehetőséget is kialakítottak, akárcsak egy benzinkúton. A cég még ebben az évben szeretne újabb 50 töltőállomást létesíteni.

A mostani befektetési körből kutatás-fejlesztésre is telik majd, egyúttal dolgozói létszámuk megtriplázására.

Nyitókép: az Elektra gyorstöltői.

Oszd meg!