Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatvan százalékkal nőtt az e-töltők száma, Budapesten már 555 van

Sokkal több az e-töltő, mint korábban, és a tisztán elektromos gépjárművek  száma is nőtt: az előző negyedév végéhez képest 11 százalékkal. A zöld rendszámmal ellátott gépkocsik tíz százalékkal vannak többen.

Magyarországon nyilvános elektromos töltőberendezést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2021 első negyedévének végén 1471 darab nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés üzemelt Magyarországon. (A beszámoló nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait, így az országban található töltőberendezések száma magasabb.)

Az előző év azonos időszakához képest (930 db) ez 158 százalékos, míg a megelőző időszakhoz képest (1395 db) 5,4 százalékos bővülést jelent.

2020-ban minden megyében bővülés figyelhető meg, a legnagyobb (44 százalék) Somogy megyében, ami egy új szereplő megjelenésének, valamint egy, a megyében már aktív engedélyes további terjeszkedésének köszönhető.

A berendezések darabszáma az időszak utolsó napján:

A tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma az előző negyedév végéhez képest 11 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik tíz százalékos növekedést értek el.

A nyilvános töltőberendezések darabszámának egyértelmű bővülésével szemben ugyanakkor mind az egyenáramú (DC), mind a váltóáramú (AC) töltések száma, mind a töltésre fordított energia jelentős csökkenést mutat országos szinten. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 16 százalékkal, a DC töltési energia pedig 18,6 százalékkal esett vissza. A töltési energiához tartozó darabszámok is csökkenést mutatnak: az AC töltések esetében a darabszámok mindösszesen 5,6 százalékkal, míg a DC töltések számai 25,3 százalékkal mérséklődtek.

A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú (AC) berendezéseken, ezt követi Pest, majd Fejér megye.

A töltési energia adatokat régiók szerint vizsgálva hasonló az eredmény: a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén.

Borítókép: Andrew Roberts / Unsplash

Megvette a Shell a legnagyobb brit e-töltő szolgáltatót, Kapitány István is megszólalt

Oszd meg!