Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Schoonschip nevű önfenntartó városrész Amszterdamban / PHOTO: ISABEL NABUURS

Ultramenő vízi városrésszel veszi fel a harcot Amszterdam a klímaváltozással szemben

A projekt prototípusként szolgálhat: a cél, hogy a jövőben minél több nagyvárosban létrejöhessenek hasonló apró vízi városok.

Önfenntartó városrészt hoztak létre Amszterdamban, amely megújuló energiaforrásokból és közösségi összetartásból tartja fenn magát, írta meg a Telex. A klímaváltozás és az óceánok vízszintemelkedésének legveszélyeztetettebb területe Hollandia partvidéke, ahol a már fennálló vízproblémát gátakkal igyekeznek megoldani. Az olvadó jégsapkák miatt veszélybe kerülő Amszterdam egy olyan ötlettel állt elő, ami megoldhatja a gondot.

A Space & Matter nevű cég által létrehozott Schoonschip prototípusként szolgálhat más, hasonló jövőbeli építkezésekhez. A 30 telekből álló, a víz felszínén lebegő kicsike városnegyedet nagyjából 150 ember lakja. A 2010-ben indult projekt teljesen szabad, bárki részt vehet benne, a lakók megtervezhetik saját otthonukat.

Az áramot ötszáz napelem biztosítja, emellett a környező vizet és a szennyvizet is hasznosítják, valamint a háztetők nagy részén tetőkerteket létesítettek, így maximalizálva a természetes energia felhasználást és minimalizálva a vízi városka ökológiai lábnyomát. A házakat a holland kormány eddig hajóként aposztrofálta, de a Schoonschip nemzetközi hírnevének emelkedésével kezdeményezték, hogy lakóházak besorolást kaphassanak. Ez a nemzetközi hírverés lehetőséget jelenthet, hogy máshol is hasonló ötletekkel álljanak elő a klímaváltozás elleni védekezésre.

Borítókép: Isabel Nabuurs, https://schoonschipamsterdam.org/
Oszd meg!