Fotó: az IKEA hivatalos Facebook-oldala
rövid hír

4 milliárd eurót különít el az IKEA zöld projektekre

Forbes
2021. április 20. 1 perc olvasás

Az IKEA anyacége, az Ingka Group 4 milliárd eurót (közel 1444 milliárd forint) különítettet el különböző zöld projektekre. Köztük van például szél- és napenergiához és hidrogén üzemanyag-fejlesztéshez kapcsolódó befektetés is. 

Az Ingka Group az elmúlt évtizedben körülbelül 2,5 milliárd eurót (904 milliárd forint) költött szél- és napenergiára. A csoport januári adatai szerint az energiatermelése meghaladja az IKEA üzletekben és raktárakban felhasznált összenergia-mennyiséget – írja a Reuters

A cég keddi közleménye alapján az újabb 4 milliárd euró, amit zöld projektekbe fektetnek majd

„a következő lépés ahhoz, hogy a vállalat értéklánca teljes egészében megújuló energiaforrásokon alapuljon.” 

Az új beruházások főként szél- és napenergiával kapcsolatosak lesznek, de az Ingka olyan területeket is fontolóra vett, mint a például az energiatárolás, a hidrogén üzemanyag fejlesztése és az ehhez kapcsolódó töltési infrastruktúra kialakítása. 

Az IKEA célja, hogy 2030-ig klíma-pozitív legyen, azaz több üvegházhatású gáz kibocsátását akadályozza meg, mint amennyi az IKEA teljes értékláncának a kibocsátása. 

Az Ingka első megújuló energiával kapcsolatos beruházását Oroszországban jelentette be. Ennek keretében napelemenergia parkokat építenek majd, ami az ország összes IKEA-áruházát képes lesz ellátni. 

Húsimádóként szoktatná le a húsról a magyarokat – interjú Sánta Krisztinával, a budaörsi IKEA Food menedzserével

Borítókép: az IKEA hivatalos Facebook-oldala