Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz éve tervezik, úgy néz ki, újabb plázát húznak fel Budapesten

Kereken tíz év telt el azóta, hogy elsőként bejelentették a zuglói városközpont és a Mundo nevű bevásárló-szórakoztató komplexum építését. A lengyel Echo Investment szerint hamarosan valóban megindul a beruházás a kertvárosban.

A mai trendekhez igazított, hullámzó homlokzatok mögött mintegy 170 egység kaphat helyet bruttó 35 ezer négyzetméter alapterületen, ezeknek mintegy felét ruházati cégek foglalhatják el.

A Bosnyák téri központ fennmaradó részeit szupermarket, fitnessterem, gyerekzóna, éttermek, kávézók és az elengedhetetlen multiplex mozitermek foglalják el.

(Az első látásra kérdésesnek tűnik, hogy hogyan lehetséges az utóbbiak gazdaságos üzemeltetése.)

mundo_2_ready_v5

 

A 170 üzlethez 1400 parkoló, 4 lift, 12 mozgólépcső és egy terasz is tartozik majd, de az ígéretek szerint

két, a nagyobb nemzetközi reptereken már megszokott mozgójárda is helyet kap a komplexumban.

mundo_www_2

Amelyet egyébként a város legbarátságosabb bevásárlóközpontjának ígérnek a tervezők, de a mozgójárda még így is jól jöhet: két üzlet között szerény 220 méter lesz a legnagyobb távolság (szemben a konkurencia maximum 278 méterével), az épületben pedig 2,5 szint kap helyet. Igaz, az üzletek átlagos belmagasságát 4-5 méterben határozták meg (ez a konkurenciánál átlagosan 3,5 méter).

mundo_1_ready_v2

A tervezés során olyan elveket is figyelembe vettek, mint az

átláthatóság, a természetes napfény jelenléte és a „stresszmentes parkolás”.

Utóbbi szélesebb rámpákat, kevesebb oszlopot és az üzletek számához mérten több férőhelyet jelent, az utcai versenyzőimitátor típusú sofőrök távoltartását azonban még nem tudjuk, hogy hogyan oldják meg. Gondoltak viszont a családokra, az így megjelölt pontokon az átlagosnál is szélesebb helyek várják majd a bevásárlókat.

siteplan1

A Mundo Center tervezői a budapesti Bánáti Béla és Hartvig Lajos (Bánáti+Hartvig Architects Építész Iroda), valamint a varsói Studio Quadra, a belsőépítészeti tervezést pedig a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező Bose International Planning and Architecture végzi. A magyar iroda többször dolgozott már koprodukcióban, korábban egy holland ONL stúdióval közösen vettek részt a Bálna tervezésében, míg a Gerbeaud Ház felújítását német szakemberekkel közösen tervezték meg. Az építészek várakozása szerint a beruházás felpörgeti az egész kerület építészeti életét, a városközpontban irodaház és új vásárcsarnok is helyet kaphat, a jelenlegi villamosremíz helyén pedig egy új kulturális- és sportcentrum jöhet létre.

 

Oszd meg!