Üzlet

Zsiday: 10 ezer halott árán marad hatalmon Orbán

G. Tóth Ilda
2020. november 05. 4 perc olvasás

Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor félrekezeli a vírusválságot, miközben csak arról van szó, hogy nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg. Mint politikus, a fő célja a hatalomban maradás, ahhoz pedig a kulcs a gazdaság életben tartása és a járvány mielőbbi magunk mögött tudása. Ezért nincsenek valós korlátozások írja oldalán Zsiday Viktor befektetési guru.

Zsiday Viktor szerint pontosan tudható, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a gazdasági jólét a legfőbb vezérlője a választási eredményeknek, tehát a kormánypárt fő célja a gazdasági válság mielőbbi letudása, ehhez pedig az szükséges, hogy kialakuljon a vírussal szembeni valamekkora immunitás, és a lakosság ismét elkezdjen fogyasztani, szabadabban mozogni.

„Mivel részleges korlátozásokkal, amelyekkel el lehet éldegélni egy ideig (iskola nyitva, munkahely nyitva, maszk kötelező, tömegrendezvények részben korlátozva, önkontroll), Európa legtöbb országában ősszel 1,3-1,4 között lehetett tartani a reprodukciós rátát, ebből következik, hogy ha a lakosság körülbelül 30 százaléka megfertőződik, akkor ezek mellett a részleges korlátozások mellett a vírus lecseng. Mivel pedig tavasztól-nyártól jön az oltás, ezért a fő cél, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen” – írja Zsiday befektetési oldalán.

Zsiday szerint mivel 2022 tavaszán választások vannak, ezért ezt a talpra állást mielőbb el kell érni, azzal a peremfeltétellel, hogy közben a kórházi ellátás ne omoljon össze. Ez nagyon szűk ösvény persze, és a jelenlegi fertőzési ütemet nézve nem biztos, hogy összejön.

A vírus tavaszi mortalitását alapul véve úgy kalkulál, hogy a valós halálozás ebben a hullámban 0,5 százalék vagy az alatti lehet. Vagyis ha a lakosság 30 százaléka kapja el a vírust, akkor 10-15 ezren hunyhatnak el reálisan. A jelenlegi fertőzési ütemet nézve ez januárra bekövetkezik. Természetesen lett volna másik út, ahogy azt Kína, Korea vagy Tajvan megmutatta, de ez a nyugati világban nem jött össze.

„A jelen helyzetben tehát azt valószínűsíthetjük, hogy nem tévedés, hanem a terv része az, hogy nincs valódi szigorítás (persze ha nagy pánik lesz, akkor kikényszerítheti a lakosság akár egy-két nap alatt is), a cél ugyanis az, hogy (elsősorban a fiatalabbak) jelentősebb része kapja el gyorsan a betegséget, és alakítsuk ki a részleges nyájimmunitást.”

„A jelenlegi folyamatok mellett Magyarországon a vírus november-decemberben tetőzik, és január végére lecsengőbe kerülhet, ezután pedig elkezdődhet a gazdaság talpra állása.”

A befektetési szakember szerint utána a tavasz és az oltás megoldja a többit, és tavasszal folyamatos lazítások lesznek, nyár elejére pedig már majdnem teljesen visszaállhat minden a régi kerékvágásba, ami lehetővé teszi, hogy jó esetben újabb gazdasági fellendülés alakuljon ki 2022 elejére, pont a választásokra.

Ha tehát Zsiday szerint a kormány a választásra optimalizál, akkor a gazdaság gyors talpra állására kell lőni, ehhez pedig az kell, hogy 3 millió magyar gyorsan átessen a betegségen. Ez a terv, és valószínűleg működni is fog, mivel a halálozásokból, és terjedési ütemből visszaszámolva 1 millió valós fertőzött már most is megvan idehaza, november végére pedig 2 millió felett lehet a számuk.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november-decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpra állásának megkezdődése ezután. Az ára tízezer magyar.

Kapcsolódó:

Pénzt vagy életet?
Hogy milyen adatokra figyel Szlávik János, hogy milyen alakú gazdasági kilábalást tart valószínűnek Jaksity György, hogy kikérik-e a főorvos véleményét az ország döntéshozói, hogy elégséges-e a kormány gazdaságmentő intézkedéscsomagja, és hogy van-e nagyobb mozgástér – ezekről a kérdésekről a novemberi Forbes címlapinterjújában beszélgettünk. Lapozz bele a magazinba!

Borítókép: Orbital Strangers (archív)