Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az oroszok által ostromlott Kijevben fogadja a szlovén, a lengyel és a cseh kormányfőt.
rövid hír

Zelenszkij Orbánnak: el kell döntenetek, kivel vagytok

Forbes
2022. március 25. 2 perc olvasás

Volodimir Zelenszkij csütörtökön este az Európai Tanáccsal egyeztetett, a videóbeszélgetés során megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is. A felsorolásban Magyarországnál megállt, és arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegye egyértelművé álláspontját az oroszokkal kapcsolatban – vette észre a Telex.

Az ukrán elnök Facebook-oldalán is elérhető videóban azt mondja: „Magyarország. Itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem.

Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is.

Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a rakpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal.

Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek.

Felnőttek, gyerekek, nagyszülők. Ezrek, és ezrek mentek már el. És te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem? És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy sem? Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy máris döntsetek. Hiszünk bennetek, szükségünk van a segítségetekre. Hiszünk az embereitekben. Bízunk az Európai Unióban, és abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz” – mondta Zelenszkij.

A teljes cikk itt olvasható.  

Borítókép fotó: Junian

Kapcsolódó:

Napló: Túl nagy volt az egyetértés, hogy a racionális autoriter vezető nem dönt irracionálisan