Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Taras Abbat, Unsplash

Visszavonul a divatkirály, lánya veszi át a birodalmat

Visszavonul az Inditex textilipari csoport éléről az alapító, Amancio Ortega, aki 2022. április 1-től lányának, Marta Ortega Péreznek adja át a stafétát a Zara fast fashion láncot is tulajdonló ruhabirodalom vezetésében. Az új vezérigazgató Óscar García Maceiras lesz.

A Forbes milliárdoslistája szerint a 85 éves Amancio Ortega 74,7 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb spanyol, de a globális listán is simán befér az élbolyba, ott 14. ezzel a vagyonnal. Ortega a fast fashion egyik úttörője: 1975-ben feleségével, Rosalia Mera-val közösen alapította az Inditex csoportot.

Amancio Ortega Gaona
85 évesen vonul vissza a Zara-alapító. Forrás: Fundación Amancio Ortega

Az Inditexhez

a Zara és a Zara home mellett olyan márkák tartoznak, mint a Pull&Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius, az Oysho és az Uterqüe.

A cégcsoportnak világszerte több mint 6600 üzlete van. Az Inditex 2001 óta a madridi tőzsdén is ott van, Ortega a vállalatcsoport 60 százalékának tulajdonosa.

Amikor nálunk Skála Budapest Nagyáruház nyílt (1976), nagyjából akkor nyitotta első Zara- üzletét Spanyolországban Ortega (1975).

A Financial Times cikke szerint a most befejeződött generációváltás már egy évtizede elindult az Inditexnél, Marta Ortega Pérez jövő áprilistól vezeti a csoportot, Óscar García Maceiras viszont azonnali hatállyal átveszi az vezérigazgatói pozíciót Carlos Crespo-tól, aki COO-ként, vagyis a működésért felelős vezetőként folytatja.

Az Inditex a covid ellenére idén sem állt le az üzletnyitásokkal, szeptemberben azt mondták, hogy majdnem minden üzletük nyitva tart majd.

A május és július közötti negyedévben tudtak visszapattanni a 2019-es azonos időszaki számaikhoz, csaknem 7 milliárd eurós forgalommal  – ebben az online eladások kilövése segített.

A legutóbb közzétett eladási adatok alapján augusztusban is jól ment a cégcsoportnak: 22 százalékkal nőtt a forgalmuk éves szinten, és 9 százalékkal 2019 azonos (még járvány előtti) időszakához képest.

Bár a ruhaipari márkáiról ismert a cégcsoport, az elmúlt évtizedben komoly ingatlanportfóliót is kiépítettek.

Ahogy arról korábban is írtunk, az osztalékok nagy részét Ortega (kereskedelmi) ingatlanokba fekteti, sok versenytársa is tőle bérel üzlethelyiséget (Barcelonában például a Primemark). A Pontegadea Inversiones holdingcégén keresztül a londoni Oxford Street-en is több ingatlanja van, de például Seattle-ban ő ad ki irodákat az Amazonnak és a Facebooknak is. A cég globálisan több mint 11 milliárd dollárnyi ingatlanvagyont kezel.

Kapcsolódó:

Oszd meg!