Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zacher Gábor: új tünet is jelezheti a delta variánst, a kötelező maszkhasználat lassítaná a járványt

A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a Portfoliónak adott interjúban arról is beszélt, kollégáival értetlenül állnak azelőtt, miért nem ismerhetik az új koronavírusos betegek oltási adatait.

Magyarországon még mindig nincs adat arról, hogy a koronavírussal megfertőzöttek közül hányan kaptak vakcinát. A magyar kormányzat továbbra sem adott ki hivatalos nyilatkozatot arról, hogy mennyire tartja súlyosnak a negyedik hullámot. Az információhiány miatt Zacher szerint kollégáival lényegében a sötétben tapogatóznak.

Öt nem oltatlanra jut egy oltott az intenzíven

„Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – nyilatkozta Zacher a Portfoliónak.

Mivel pontos és hivatalos adatok nincsenek, Zacher az egymás közötti információcserék alapján arról számolt be, hogy az intenzív osztályra kerülő minden ötödik oltatlan betegre jutott egy oltott páciens.

Az orvos angolszász tanulmányokra hivatkozva elmondta, hogy az oltatlanok súlyos koronavírus-fertőzés és gyengébb immunrendszer esetén 13-14-szer nagyobb eséllyel hal meg a betegségben, mint az, aki valamelyik oltást megkapta. Zacher olyan esetről még nem hallott, amikor valaki a harmadik oltás után került volna a kórházba.

Újabb tünet a delta variáns fertőzötteknél

„A delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, egy átlagos vírusé 1-es. A lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest” – mondta Zacher.

Tapasztalata szerint a szem- és kötőhártya-gyulladás az egyik legújabb jele annak, ha valaki a koronavírus deltavariánsával fertőződött.

Az orvos szerint nagyon fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését, és legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést.

Fotó: Irwan / Unsplash

Oszd meg!