Kép: Facebook
Fotó: Kép: Facebook
Üzlet

Yahoo: a Facebook az év legrosszabb vállalata

Forbes
2021. december 20. 2 perc olvasás

A Yahoo-felhasználóknak nagyon elege van a Facebookból és a Metából, nevezzék a céget bárhogyan.

A Yahoo felmérése szerint hiába állt elő a Facebook a Meta ötletével és változtatott nevet, a felhasználók egyre negatívabban állnak a tech óriáshoz. Sőt, egyenesen a Facebookot tartják az év legrosszabb cégének – írja a 9to5mac.com.

A Yahoo Finance olvasói szavazatai alapján minden évben kihirdeti, hogy melyik volt az év vállalata és melyik az év legrosszabb cége. A Facebook a Yahoo felmérése szerint 50 százalékkal több szavazattal „nyert” mint a második helyezett Alibaba.

Külön érdekes, hogy a szavazáson a Facebook kapta a legtöbb kifejtős kommentet arról, hogy mi a problémája vele a felhasználóknak. Az 1541 válaszoló felhasználó nyolc százaléka a legkülönfélébb okokat sorolta fel, miért nem szereti Mark Zuckerberg cégét. Mindezt a 9to5mac szerint úgy, hogy a kommentelők meglehetősen különböző háttérrel rendelkeznek, és más kérdésekben aligha értenek egyet.

Egyre több sötét dolog derül ki a Facebook működéséről

A kutatás szerint a Facebook (Meta) főként azért lett az év legrosszabb vállalata, mert a közvélemény egyre jobban elítéli a felület fiatalokra gyakorolt negatív hatásait. A szülők és a gyermekvédelmi szervezetek eddig is tiltakoztak a Facebook tulajdonában álló Instagram 13 év alatti gyerekeket célzó verziója ellen, 2021 szeptemberében a törvényhozók is felléptek ellene.

A Facebook belső kutatása szerint három tinilányból egynek az Instagram hatására torzul a testképe. Emellett a fotómegosztó alkalmazás 

jelentősen hozzájárul a fiatalkori szorongás és depresszió kialakulásához. 

Miután a vizsgálat eredménye nyilvánosságra került, a republikánus és a demokratikus törvényhozók is felszólították az Egyesült Államokban a Facebookot, hogy hagyja abba az Instagram gyerekeknek szóló verziója, az Instagram for Kids fejlesztését. Szeptember végén le is állították a platformot.

A Facebook cégének átnevezése Metára, és egy metaverzum megalkotásának ötlete válasz volt a kritikákra. De egyelőre ez sem elég meggyőző, sőt vendégszerzőnk szerint egyenesen blöffnek tűnik.

Kép: Facebook