Kép: Microsoft // Youtube
Fotó: Kép: Microsoft // Youtube
Üzlet

Ilyen lesz az új Xbox, mert úgy tűnik, csak egy jön ki

Smejkál Péter
2019. június 24. 5 perc olvasás

Az idei E3 legfontosabb bejelentése kétségkívül a Microsofttól jött: a játékkonzol-piac legnagyobb szereplője 2020 végére lőtte be az új Xbox megjelenési dátumát. Ugyan a gép nevét még nem tudjuk, de már láttuk, hogy fognak kinézni az arra fejlesztett videojátékok, illetve az is kiderült, hogy a 2013-as irányvonal marad a domináns a szektorban.

A Playstation 5-ről (aminek bár sosem erősítették meg, hogy ez lesz a neve, de megeszem a nem létező kalapom, ha másként lesz) már írtunk a Forbes.hu-n, akkor viszont még az E3 előtt jártunk, mely eseményen a gépet fejlesztő Sony nem képviseltette magát. Kint volt viszont a Microsoft, hogy ismét elővegye a 2018-ban már megszellőztetett, újgenerációs konzolját.

Ilyen lesz a PlayStation 5 – lehet, hogy nagyon meg fogunk lepődni?

A következő Xbox projektneve Scarlett, megjelenésére 2020 őszén számíthatunk, avagy a piac két legnagyobb szereplőjének egyike már megerősítette:

valóban jövőre lesz a generációváltás.

Ez lesz az új X-dobozban

Ami a technikai részleteket illeti, az új Xbox a Playstation 5-höz roppantmód hasonló felépítést kap. Ezúttal is AMD Zen2 architektúra dohog főegységben, bár hogy ez hány magot számlál, nem tudni. Az viszont biztos, hogy kapunk SSD-t és merevlemezt, valamint a grafikuschip is az AMD Navi technológiájára épül.

Érdekesség, hogy akárcsak a Playstation 5, az Xbox Scarlett is támogatja a valósidejű sugárkövetést, ezúttal azonban megerősítést nyert a hardveres rásegítés is. Memóriából GDDR6-os modulokat kaptunk, de hogy pontosan hány gigabájt RAM kerül a gépbe, egyelőre szintén rejtély.

Sok-sok K-betű

Persze kit érdekelnek a számok, a játékok a lényeg. A Microsoft gépe a standard 4K-felbontáson túl 8K-t is támogat, de hogy milyen szinten, az kérdéses (a natív megjelenítés ezúttal sem valószínű).

Ami a sebességet illeti, a gép 120 képkocka/másodperces aránnyal is képes valósidejű 3D-s képet megjeleníteni, de ahogy a felbontás esetében, úgy itt is érdemes józanul gondolkodni:

korunk konzoljai jó, ha stabil 30 képkockát kiizzadnak, 4K-ban pedig már a 60-as átlag is komoly eredmény, szóval ne legyünk telhetetlenek.

Így néz majd ki a jövő

Hogy milyenek lesznek a jövő játékai, arra a Microsoft megjelenés előtt álló Halo Infinite című játéka adja meg a választ. Egy krosszplatform programról van szó, ami Xbox One konzolokra éppúgy megjelenik, mint Scarlettre, de az E3-on levetített rövid videó nyilván az utóbbi gépen elérhető látványt hivatott tükrözni.

Nem rossz, ugye? A kérdés azonban most is, mint mindig, hogy mindez mennyibe kerül majd. A Microsoft sosem titkolta, hogy a Scarlett drága mulatság lesz, tavaly azonban még többesszámban beszéltek az új Xboxokról, és több szivárgás is megerősítette, hogy a méregdrága csúcsgép mellett megjelenik a piacon egy olcsóbb változat is.

Igen ám, de idén már csak egyetlen konzolról volt szó, és azóta is „az új Xbox”-ként emlegetik a Scarlettet, szóba sem hozva az egykor még biztosra vett kistestvért. A háttérben számtalan ok meghúzódhat, de a legvalószínűbb, hogy a Microsoft az Xbox One esetében is a vásárlókat összezavaró kommunikáció miatt maradt le a végig koherens Sony mögött, így ezt elkerülendő szeretnének egyetlen gépre koncentrálni.

Nem is kell ide több Xbox

Ez persze nem baj; a konzolpiacon mindig akkor fújtak jó szelek, ha minden gyártó figyelembe vette a vásárlók igényeit, akik az előző generáció megosztása után a pénztárcájukkal bizonyították, hogy nem szeretnének egy generációban több gépet venni. Az Xbox One X és a Playstation 4 Pro jó kis masinák, de eladások tekintetében meg sem közelítik az olcsóbb alapmodelleket, amik így vagy úgy, de pont ugyanazokat a játékokat futtatják, mind a fejlettebb modellek.

Ráadásul játékfejlesztőként is jobb egy adott platformra dolgozni, semmint ugyanazokat a megoldásokat ide-oda szintezni. Utóbbi rontja a fejlesztői rugalmasságot, ezáltal a játékokat, pedig a Microsoftnak bizony nagy szüksége van jó címekre, mert ezen a szinten a Sony egyelőre bőven előttük jár.

Ezt ellensúlyozandó, a Microsoft nemrég stúdiókból is bevásárolt. Iparági pletykák szerint negyedévente szeretnének előállni újabb házon belül készült exkluzív játékokkal. Ezen felül a kompatibilitás is hangsúlyos szerephez jut: a cél, hogy az összes Xbox One-játék fusson a Scarletten, illetve azok a programok is, amik a korábbi Xboxokra készültek, de játszhatóak a most kapható legfrissebb hardveren. Ez összesen négy generációnyi Xbox-játékot jelent.

Biztosat persze csak akkor tudunk majd, ha mind a Sony, mind a Microsoft bejelenti az új gépük nevét, napra pontos megjelenési dátumát és árát, addig is viszont úgy készülhetünk, hogy 2020 végén lecserélhetjük a már megunt játékgépeinket.

Főoldali kép: Microsoft // Youtube