Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több mint húszmilliárd forintért kelt el a csendes magyar flottakövető óriás

A cseh W.A.G. fizetésfeldolgozó és mobilitási szolgáltató 55,9 millió eurót, azaz több mint 20,4 milliárd forintot fizet a magyar flottakövető Webeye száz százalékáért.

A londoni tőzsdén jegyzett, de cseh gyökerű W.A.G (más néven Eurowag) fizetésfeldolgozó és mobilitási szolgáltató most 55,9 millió euróért, azaz közel húsz és félmilliárd forintért vette meg a magyar Webeye Telematics közúti szállítmányozási telematikai szolgáltatót, hogy a segítségével létrehozzon egy integrált fuvarozási flottakezelőt Európában, írják a felek a bejelentésben.

A Webeye-t 2001-ben alapította Németh Tibor, és Magyarországról nőtt piacvezetővé a közép-kelet-európai régióban. 12 országban működtet leányvállalatot, és hetvenötezer végpontot üzemeltet,

2020-as forgalmuk elérte a 16,5 millió eurót, azaz több mint hatmilliárd forintot

4,3 millió eurós EBITDA mellett.

A Webeye a flottájában több mint ötvenhétezer kishaszonjárművet és nehézteherautót irányít, az akvizícióval pedig hozzáférést kapnak a Eurowag teljeskörű fizetésfeldolgozó és mobilitási rendszeréhez, míg a felvásárló bővíti az ügyfélbázisát. A felvásárlásnak már az első pillanattól értéknövelő hatása van a Eurowag részvényein.

Egy lakásból, sima pc-kről indult

Az 55,9 millió eurós, azaz több mint 20,4 milliárd forintos vételárból 38,5 millió eurót, azaz 14,1 milliárd forintot készpénzben rendeznek, a fennmaradó összeget három éven belül szintén készpénzben fizetik ki, amennyiben a Webeye elér bizonyos, előre meghatározott mérföldköveket.

A Webeye-ról 2018 áprilisában írtunk részletes cégportrét, ahol a Magyarországról irányított multiépítésről és a tőzsdére lépés lehetőségéről is beszéltek. Németh Tibor, aki eredetileg építőmérnöknek készült, Frank Hegyi kanadai magyar előadását hallgatta meg a GPS-technológiáról a műegyetemen, így kapott rá az akkoriban vadiúj technológiára.

Dobogós lenne az exitlistán

Összehasonlításképpen: a 2021-es exitlistánk első helyén a Nagisz Zrt. felvásárlása szerepelt 27,2 milliárd forintos becsléssel, őt a Tresorit követte 23,7 milliárddal, így a Webeye fix 20,4 milliárdos vételára a dobogó harmadik fokára lenne elég.

 A deal 2022 első negyedévében zárulhat, de még szükséges hozzá a Versenyhivatal és az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélye is.

Borítókép: Forbes-archív // Orbital Strangers

Oszd meg!