Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Warren Buffett a lehetséges örököséről, saját hibáiról és a gyilkos vállalatokról is beszélt

Most sem finomkodott Warren Buffett a Berkshire Hathaway éves befektetői találkozóján. A klímaváltozás továbbra sem izgatja nagyon, szerinte sokan beszélnek „marhaságokat” a témában. Hibának tartja, hogy eladtak némi Apple-részvényt, főleg most, hogy az egész amerikai piac forró. 

Warren Buffett elég egyértelműen fogalmazott a jelenlegi gazdasági helyzetről: az egész piac forró, szinte őrjöngve vásárol mindenki. Az omahai orákulum, a Berkshire Hathaway alapítója szerint az emberek zsebe a kormányzati és jegybanki ösztönzés miatt tele van pénzzel, és

mindenért hajlandóak többet fizetni, mint amennyi ér.

A Berkshire éves befektetői találkozóján Buffettal együtt vett részt Charlie Munger, a vállalat alelnöke, Buffett régi harcostársa is. Munger a járvány miatt tavaly csak online vett részt az eseményen, a Bloomberg tudósítása szerint idén a befektetők pozitívnak vették, hogy végre újra ketten együtt válaszolnak a kérdésekre.

10 tanács pénzről a világ harmadik leggazdagabb emberétől, amire szükséged van az életben

Kérdés pedig volt bőven a klímapolitikától az üres tőzsdei vállalatokon át addig, hogy ki veszi át a Berkshire-t a 90 fölötti menedzsmenttől.

Öröklés

A történelem legsikeresebb befektetője, a Forbes-listán hatodik leggazdagabb Buffett elmúlt 90, Munger pedig a 98. életévét tölti, szóval velük hosszú távon már nem lehet számolni. Évek óta téma, hogy ki veszi át majd a helyüket, a két legesélyesebb Greg Abel és Ajit Jain, akik közvetlenül Buffették után állnak a vállalati hierarchiában.

Az éves meetingen a szót Buffett és Munger vitte, Abelék csendesebbek voltak. Munger azonban megjegyezte, hogy „Greg tovább tudja vinni a vállalati kultúrát.”

Ebből a befektetők és a piac is arra következtet, hogy egyre biztosabb Greg Abel vezetői helye a Berkshire élén, ha Buffett egyszer visszavonul.

Klímaváltozás

A befektetők már sokszor felvetették, hogy a Berkshire nyilvánossá tehetné, mi mindent tesz a klímaváltozás ellen és mivel támogatja a biodiverzitás megmaradását. Buffett viszont továbbra sem kíván terjedelmes jelentéseket készíteni az éghajlatról, s mivel ő rendelkezik a Berkshire szavazati jogainak bő harmadával, most is elbukott a felvetés.

A másik klímakérdés a Chevronra vonatkozott. Idén tette közzé a Berkshire, hogy részesedést szerzett a Chevron gáz- és olajipari vállalatban, pedig a nagyvállalati szektorban trend, hogy távolabb vonulnak a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó befektetésektől. Nem úgy Buffett, őt az ilyesmi nem érdekli. Szerinte a Chevron számos módon segített a társadalmon,

azok pedig, akik a klímavitában a szélsőséges álláspontra helyezkednek, mind „marhaságokat beszélnek.”

A leendő utód, Greg Abel viszont alapvető kockázatnak nevezte a klímaváltozást, azt mondta, hogy a következő 10 évben 18 milliárd dollárt költenek az energiaszállítási infrastruktúrákra, de azt nem részletezte, hogy milyenre.

A gyilkos SPAC-ekről

Az utóbbi években nagyon felkapottá váltak az amerikai piacon a SPAC-ek (special purpose acquisition companies), gyakorlatilag üres tőzsdei cégek, amiket felvásárolva a tőzsdén kívül vállalatok gyorsabban és egyszerűbben juthatnak ki a részvénypiacokra. Buffett „gyilkosnak” nevezte a tendenciát.

„A SPAC-ben most sok van pénz, a Wall Street pedig oda megy, ahol a pénz van”, de hangsúlyozta, nagyon nem szereti, hogy a biankó vállalatok csökkentik a befektetési csoportok választási lehetőséget.

Mint fogalmazott: az utóbbi években sokan léptek be játszani a „tőzsdekaszinóba.”

A hibák

Buffettől nem áll távol az önkritika, most is hamut szórt a fejére. „Hiba volt például Apple-részvények egy részét eladni.” Az Apple volt az omahai orákulum életének egyik legjobb befektetése, bő 5 százalékával a mai napig az egyik legnagyobb részvényes a cégben, több mint százmilliárd dollárt keresett már a papírokon. „Charlie a maga finom módján még jelezte is akkor, hogy hiba eladni a részvényeket.”

Pénztermelő gép

A befektetői tájékoztatón közzétették az első negyedéves eredményeket is. A cég a negyedévet rekordon, 145 milliárd dollárnyi készpénzzel zárta, gyorsabban termeli a pénzt, mint ahogy ki tudnák helyezni.

A cég 11,7 milliárd dollárnyi profitot hozott össze az idei első három hónapban, óriási visszatérés azután, hogy a tavalyi első negyedévet közel 50 milliárdos buktával zárta. A befektetői bizalmat az is növeli, hogy folytatják a részvényvisszavásárlási programot: a tavalyi bő 20 milliárd dollár után az idei első negyedévben további 6,6 milliárd dollárért vettek saját részvényeket.

Borítókép: Warren Buffett // Facebook

 

Oszd meg!