vantage towers
Üzlet

Megújuló energiával működő elektromos autótöltőket telepít a Vodafone leányvállalata

Szalai Péter
2022. május 14. 3 perc olvasás

A cél a villanyautós átjárhatóság javítása, és a zöld elektromobilás támogatása, amelynek első lépcsőjeként, az alapvetően mást szolgáló mobiltornyokat egészítik ki extra szolgáltatásokkal.

A Vodafone által 2020-ban alapított Vantage Towers Európa egyik vezető toronyvállalata, amely tíz országban közel 82 000 mobilkommunikációs állomással rendelkezik. A cég magyarországi kirendeltsége bejelentette, hogy az idei évben 38 bázisállomása mellé 60 darab elektromos autó töltőt telepítenek az Elektromotive Hungaria Kft. segítségével. A telepítésre kerülő töltők között a 2×22 kW-os AC töltők és a 180 kW-os DC villámtöltő is megtalálható lesz.

vantage towers
Bázisállomások közelébe kerülnek az elektromos autó töltők.

Ez utóbbiak olyan helyekre kerülnek, ahol fontos, hogy rövid idő alatt érdemi hatótávhoz elegendő energia kerüljön a járműbe (pl. út menti pihenők, benzinkutak), hiszen egy ilyen eszközön az autó 20-25 perces töltéssel akár 300 km hatótávra elegendő árammal is ellátható. A 22 kW-os AC töltők plug-in hybridek és elektromos autók kiszolgálására is alkalmasak lesznek, ezek a töltők olyan helyeken kerülnek telepítésre, ahol az autósok jellemzően több időt töltenek.

Ezek az egységek nagy méretű, színes érintésérzékeny interaktív kijelzővel is rendelkeznek, és rajtuk keresztül számos más közérdekű információ (pl. közeli látnivalók, hasznos helyek, térkép) is elérhetővé válik.

A hivatalos bejelentésre Etyeken került sor, a Vantage Towers bázisállomásánál, ahol Dr. Budai J. Gergő a Vantage Towers Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég többek között azzal a céllal jött létre, hogy elérhetővé tegyék az infrastruktúrájukat más felhasználók számára. E passzív megosztási konstrukció révén más vállalatok is használhatják a bázisállomásokat, amire jó példa az Elektromotive Hungaria Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás.

Vantage Towers
Zöld energiát használnak a rendszerek.

Az is kiderült, hogy ezek az állomások már teljes mértékig zöld energiával működnek napelemek, napkollektorok és lítium akkumulátorok segítségével. A toronyvállalat célja a jelen tevékenységbővítéssel is az, hogy a klasszikus, egyfunkciós bázisállomások helyett olyan újszerű, multifunkcionális bázisállomások üzemeltetését kezdje meg, amelyek optimalizálják a bázisállomások kihasználhatóságát, így téve költséghatékonnyá és fenntarthatóbbá üzemelésüket.