Üzlet

Visszavonul Árvai Péter, a Prezi társalapítója

Forbes
2020. július 28. 2 perc olvasás

Árvai elköszön a Prezi vezérigazgatói pozíciójától, a jövőben igazgatótanácsi elnökként segíti a cég munkáit. A társalapító tizenkét év után döntött a visszavonulás mellett, az okokat és a tanulságokat személyes posztban foglalta össze.

„Mint sok vállalkozónak, nekem is a fő hajtóerőm, hogy valami olyan dolgon dolgozzak, ami elhozza azt a változást, amit a világban szeretnék látni” – írja Árvai Facebook-posztjában. Szülei beilleszkedése egy idegen országba, valamint a melegként ért számos negatív élmény nagyban motiválta abban, hogy megváltoztassa az uralkodó narratívát arról, hogy mi az elfogadott emberi érték.

„Arra törekedtem egész életemben, hogy segítsek az embereknek egymás megértésében.

Mindezt két tevékenységen – a vállalkozói léten és az aktivizmuson keresztül. Most azonban integrálni akarom ezt a kettőt.”

Árvai a döntés meghozatala előtt mérlegelte, hogy a vállalat készen áll a változásra. Úgy érzi, az új termékkel, a Prezi Videóval biztosak lehetnek a további növekedésben, és a tizenkét év alatt felépített csapat nélküle is képes arra, hogy megőrizzék az összes iroda, San Francisco, Budapest, Riga és Berlin kultúráját.

„És most a Prezi Videóban a bolygó egyik leggyorsabban fejlődő videós eszközét látom, Jim (Jim Szafranskit – a szerk.) személyében pedig egy olyan vezetőt, aki már bebizonyította: képes a Prezi nyelvét érthetővé tenni a az átlagember számára.”

A teljes poszt ITT olvasható.

Árvai Péter volt az első, magát nyíltan melegnek valló, magyar ügyvezető miután 2015-ben coming outolt a Forbes-ban. Azt mondta, azért lépett a nyilvánosság elé, hogy legyenek példaképek azok előtt a meleg fiatalok előtt, akik cégvezetők szeretnének lenni.

„Azért döntöttem úgy, hogy beszélek erről a magyar sajtóban, mert sokszor óva intettek, nehogy majd én legyek a „buzi CEO Magyarországon”. Rájöttem, hogy itt a cégben arról beszélek, hogy állj ki az ötleteidért és azért, aki vagy. Itt bent sokat beszélek Matthew-ról, de erről kifelé is mondanom kell valamit. Hogyan tudnám képviselni így az értékeinket? Ezt eddig egyszerűen elszúrtam”– nyilatkozta akkor.