Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Visszatért a Földre a NASA űrhajósnője, senki nem töltött még nála több időt egyszerre az űrben nők közül

Christina Koch 328 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Christina Koch csütörtökön helyi idő szerint délután 3 óra 12 perckor épségben landolt Kazahsztánban – számolt be a Techcrunch.

A NASA űrhajósa 328 nap után tért vissza a Földre, ezzel történelmet írt: ő lett az űrben egyhuzamban legtöbb időt töltő nő valaha. Korábban a rekordot Peggy Whitson tartotta 289 egymást követő nappal. Sőt, Kochnál csak egyetlen ember töltött valaha több időt az űrben, Scott Kelley, az ő missziója 340 napig tartott.

Koch két társával indult vissza egy Szojuz űrkapszulával a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (International Space Station, ISS), az olasz Luca Parmitanóval és az orosz Alexander Skortsovval.

Küldetése alatt 5248-szor kerülte meg a Földet, és 139 millió mérföldet (224 millió kilométert) tett meg az ISS-en. Többször is járt az űrállomáson kívül, összesen hat alkalommal teljesített űrsétát. A nevéhez köthető az első olyan séta is, amiben csak nők vettek részt, mikor Jessica Meirrel merészkedtek ki az állomás falain kívülre.

Christina Koch és társai jó egészségi állapotban érkeztek meg, de az ilyenkor sztenderd orvosi kivizsgálásokat még el kell végezni. Koch missziója azonban még nem ért véget a landolással: a NASA programjában vállal szerepet, amiben a hosszabb időtartamú űrutazásokat kutatják, előkészítve a terepet a Naprendszer távolabbi helyeire való utazásnak, valamint a Hold- és Mars misszióknak az Artemis programon belül.

Borítókép: Christina Koch / Twitter

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."