Becca Tapert / Unsplash
rövid hír

Visszatér halottaiból a magyar könyvpiac egykori királya

Forbes
2021. december 10. 2 perc olvasás

A 2017-es csőd és több milliárdnyi tartozás után a pécsi cég ismét beindul. A cégvezetéstől eltiltott egykori vezér, Matyi Dezső helyett most lánya, Alexandra veszi át az irányítást – írta meg a Telex.

A könyvkiadó első lépésként visszaszerezte az alexandra.hu domént is és már új könyvesboltot is nyitott Pécsen.

Az ügy előzménye

Az Alexandra 2017-ig a magyar könyvpiac közel harmadát uralta, több mint nyolcvan boltjuk volt az országban. A botrányok már korábban sem kerülték el a céget, gyakoriak voltak a panaszok, hogy rendszeresen, akár fél évet csúsznak a fizetésekkel.

A 2017-es csőd után több száz kisebb kiadónak tartoztak pénzzel, amivel sokakat hoztak nehéz helyzetbe.

Az Alexandra azzal védekezett, hogy az átvilágításukra felkért cég őket is átverte, ugyanakkor az Alexandra károsultjai szerint a kár inkább abból fakadt, hogy a volt cégvezető, Matyi Dezső szabálytalanul vett ki pénzt az üzletekből.

Harminc év tévézés után garázscégből kisvállalatot csinált Bárdos András

Ugyan több feljelentés is történ, végül egyik sem jutott el az ügyészségig. A cég nem is tűnt el teljesen, a kiadói csoport továbbra is működhetett, mivel az a kereskedelmi szegmenstől független volt.

Az Alexandra szerint ők is ugyanolyan károsultak

Az online felület visszaszerzésével a teljes márka ismét a kiadói csoporthoz tartozik. Matyi Alexandra a Telexnek elmondta, hogy ugyan cégvezetéstől eltiltott apja ad neki tanácsokat, de a könyvkiadást és a hozzá kapcsolódó tevékenységekért már kizárólag ő felel.

A károsultak kapcsán Matyi elmondta, hogy nem illetékes a témában nyilatkozni, de egyébként ők is ugyanolyan károsultak, mint a többi kiadó.

„Az Alexandra szenvedte el a legtöbb veszteséget, de kemény munkával helyre tudtunk állni. Nagyon kívánom a többieknek is, hogy ezt ők is el tudják felejteni, és ne a múltból táplálkozzanak. A befektetett munka mindig megtérül” -– mondta a Telexnek.

Kiemelt kép: Becca Tapert / Unsplash (a kép illusztráció)