Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Visszatér az 5 százalékos lakásáfa, egyszerűsítik a rozsdaövezetekben az építési szabályokat is

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, jelentette be Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A rozsdaövezeti akciótervben ismertette a kormány döntéseit az alábbiakról:

  • “városi barnamezős akcióterületeket” hoznak létre,
  • jogszabályi felhatalmazásban önkormányzatokkal együttműködve határozzák meg a városi barnamezős akcióterületeket
  • az ilyen területen épülő új lakások áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken,
  • egyszerűsítik az ilyen területekre vonatkozó építési szabályokat.

A rozsdazóna (vagy barnaövezet) kifejezés olyan területeket takar, amelyek az egykori funkció felszámolása óta elhagyatva várnak a megújításra. Budapest egyik sajátos adottsága – egyben az egyik legnagyobb kihasználatlan lehetősége is –, hogy ezek a területek sokszor a városközponthoz meglepően közel, vagy épp a Duna partján állnak.

Nemzetközi szinten is jól látszik, hogy a régi épületek és negyedek funkcióváltása létfontosságú trenddé kezd válni.

Segítségükkel eddig leszakadt negyedek törhetnek fel és csökkenhet a kerületek közötti különbség is. 

Varsó rohamtempóban épül, revitalizálják a régi sörgyár területét és a területen nap 24 órájában elérhető városi kerteket, udvarokat ígérnek a fejlesztők.  

Prágában a kikötőt fejlesztik loftlakásokkal és magas színvonalú, új irodaházakkal, miközben a folyópartot meghagyták természetközeli területnek. 

Budapesten hasonló fejlesztésekre alkalmas terület lehet a Graphisoft-park Óbudán, a Millenáris területe a régi Ganz-gyár helyén, a Nagyvásártelep a Ráckevei-Duna-ág mellett vagy Csepel északi része is. 

Sok budapesti területet érinthet

Az elmúlt évtizedekben több tanulmány, elemzés vizsgálta a budapesti barna- és rozsdaövezeteknek hívott területeket, amelyek egyik jellemzője, hogy egykori ipari ingatlanokról van szó. A fővárosban számos kerületben, az III-ban, a IV-ben, a IX-ben, a X-ben, a XI-ben, a XIII-ban, a XXI-ben és a XXII-ben is találhatóak ilyenek. Fontos megjegyezni, hogy a lakásépítési áfa nem csupán kedvezmény, hanem feltehetőleg ösztönzés is arra, hogy a rozsdaövezeteket rendbe hozzák a fejlesztők.

Több helyen szennyezett lehet a talaj, közművesítésre is szükség lehet, az extra fejlesztések az alacsonyabb áfával már vonzóbbak lehetnek. 

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!